Пет патрулни кораба на НАТО идват във Варна

OFFNews 05 март 2015 в 10:05 5076 12

Пет патрулни кораба на НАТО идват във Варна

Снимка Министерство на отбраната

Пет патрулни кораба на НАТО ще участват в учение край Варна на 9 март, съобщиха от Министерството на отбраната. 

От 7 март до 9 март 2015 г. на пристанище Варна ще акостират корабите от състава на Втората постоянна военноморска група патрулни кораби на НАТО (SNMG 2). Групата е в състав флагман - USS VICKSBURG (САЩ), и FGS SPESSART (Германия), ITS ALISEO (Италия), HMCS FREDERICTON (Канада), TCG TURGUTREIS (Турция).

Командир на групата е контраадмирал Брад Уилямсън от ВМС на САЩ.

По време на посещението на 7 март 2015 г. ще се проведе пресконференция на борда на един от корабите от групата, а на 8 март - благотворително посещение в Дома за деца, лишени от родителски грижи „Княгиня Надежда” .

След напускането на пристанище Варна на 9 март 2015 г. ще се проведе учение от типа PASSEX, в което заедно с корабите от SNMG 2 ще участва фрегатата „Дръзки” от българските ВМС.

През март тази година корабите ще участват и в други предварително планирани тренировки в Черно море с кораби от военноморските сили на България, Румъния и Турция, в пълно съответствие с международните конвенции, уточняват от МО.

През 2014 г. групата провежда комплексни многонационални учения в Средиземно море заедно с кораби от военноморските сили на държави членки на Алианса, едно от най-големите от които е учението „Noble Justification“ („Благороден аргумент“). През същата година SNMG 2 участва и в дейностите по сертифицирането на Силите за отговор на НАТО. Следват участия в дейности по море в подкрепа на Мисията на НАТО в борбата срещу тероризма, операцията “Active Endeavor”, както и участия в съвместно обучение и тренировки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!