Цачева увеличи шанса на Трайков, срещу Радев се действа по учебник

OFFNews 05 октомври 2016 в 11:26 11169 6

Многоочакваният кандидат на ГЕРБ Цецка Цачева е до голяма степен компромисна фигура. Тя не принадлежи нито на кръга около Цветанов, нито на „прозападните“ среди в ГЕРБ. Не може да се каже, че тя се ползва с особено висока обществена популярност. И най-преданите й фенове не биха могли да твърдят, че излъчва харизма. 

Това се казва в анализ на института „Иван Хаджийски“ с участието на проф. Петър-Емил Митев, Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Борис Попиванов, Първан Симеонов и Пламен Владимиров.

С Цачева ГЕРБ рискува самозатваряне в собствения твърд електорат, далеч от по-широка дясна, патриотична или социална периферия. Досегашните изборни резултати на ГЕРБ в Плевен, където е „бастионът“ на Цачева, говорят именно за това. Не бива обаче да се подценява силата на „изборната машина“ на партията, нито евентуалното „рамо“ за балотажа от други партии.

Очертава се полярна дилема: или ГЕРБ иска да бие „на всяка цена“, доказвайки, че няма значение кого кандидатира, или съзнателно върви към загуба, за да провокира предсрочни избори и нова политическа конфигурация. 

Цачева и останалите

Шансовете на Трайчо Трайков се увеличиха след номинацията на Цачева – тя няма как да вдъхнови много реформаторски настроени избиратели. Вариантът „Цачева“ дава нова енергия и на БСП на фона на всички предизвикателства пред кандидатурата на Радев.

А предизвикателствата не са малко. Срещу Радев се действа като по учебник: размиване на вота между многото „леви“, недоверие в потенциала му да стигне до балотаж, отнета възможност за антисистемност – за сметка на Веселин Марешки, вкарване в обяснителен режим – заради Орешарски.

Рекорден е броят на леви кандидати – бивши министри или депутати от БСП. Това прилича на „война за наследството на БСП“. Очертава се вариант „всички срещу БСП“. След кандидатурата на Цачева предстои да се разбере дали е възможно това да се обърне във „всички срещу ГЕРБ“.

ДПС пък ясно иска да се преутвърди като влияние и да изтласка ДОСТ. Големият въпрос даже не е дали Орешарски е оръдието и колко гласа ще вземе. Големият въпрос е кой може да бъде по-полезен на ДПС в опита им за преутвърждаване: ГЕРБ или БСП. Към управляващите водят и икономически нишки, и надежда през тях да бъде „укротен“ Местан. Към БСП води желанието на ДПС да е балансьор и да спре бизнес експанзията на ГЕРБ към общините на ДПС. В краткосрочен план ГЕРБ е по-изгодната опция. Но в стратегически план ДПС има нужда от по-силна БСП – за да има въобще между кого да балансира. 

Разбира се, ако междувременно ГЕРБ и БСП не намерят полза един в друг. Всичко това днес прилича на теория на конспирацията. А утре?

Обединените патриоти са обявили програма-максимум отстраняване на БСП от втората позиция в президентската битка. Правят разделение на труда – НФСБ отправя послания на Запад, „Атака“ – на Изток, а ВМРО балансира. Опасността за патриотите, както обикновено, е там, където е и шансът – продължаващото участие на ПФ във властта да не се окаже бариера пред претенциите на националистите да изразяват промяната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11827

6

Victor Dachev

07.10 2016 в 17:52

Умен, голяма част от електората на БСП и ДПС не ползва интернет или ако все пак да, то са други сайтове. Отделен е въпроса за 15 номера до колко се справят е четенето, ама това е друга тема.

Анкетите са правени сред аудиторията на съответния сайт.

11827

5

Victor Dachev

07.10 2016 в 17:49

2 дни след гасуването на Певсски за шеф на ДАНС, един приятел (ляв, не особено политичен и честен разочарован човек) с насмешка ме попита какво очаквам да се случи както съм заходил да протестирам. Да върна ГЕРБ? (със същото увивление и насмешка на село те гледат ако разхождаш куче на наишка по улицата)
Казах му че никой няма намерение да връща ГЕРБ, въпреки че е дсота вериятно точно това да се случи краткосрочно, но искаме да се разбие уродливата въртележка на комунистическата олигархия. Прогнозирах че ако моментално не си посипе главата с пепел и не отиде на избори, БСП ще се разпадне и нарои на фракции като се нядавам сред тях да има и най-накрая нормална адекватна лява партия която всъщност да одобрявам да е в парламента ни и че се надавам ДПС да колабира.

Смя ми се все едно съм казал че земята ще стане плоска. Не знам дали все още му е смешно.

11751

4

Big Smile

05.10 2016 в 12:43

Да не забравяме и фалшификациите....
Viva Maduro!!

29585

2

Izalina

05.10 2016 в 12:04

Нещо всички новини, анализи и проучвания с тема Це.Ца. напоследък ми ухаят на рубрики "Платена публикация", що ли?

10538

1

Black Hex

05.10 2016 в 11:58

Някой може ли да предложи заглавия за Радев и Трайков в деня след първия тур?
 
X

Да помогнем на украинските деца!