Цачева никога не е заемала отчетлива реформаторска позиция, смята Радан Кънев

OFFNews Последна промяна на 03 октомври 2016 в 08:28 4100 48

Цачева никога не е заемала отчетлива реформаторска позиция, смята Радан Кънев

Снимка БГНЕС, архив

Краят на чакането на ГЕРБ да оповести кандидатурите си за президент и вицепрезидент не променя нищо. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" лидерът на ДСБ Радан Кънев, който изтъкна, че в последните 10 години Цачева никога не е заемала отчетлива реформаторска позиция.

Кандидатът на ГЕРБ е точно каквото се очакваше. От гледна точка на обвързаните с кандидатурата на г-н Трайков за президент, всъщност развитието е 1 към 1 очакваното и не променя нито стратегията, нито приоритетите ни и ни най-малко – предимствата на нашия кандидат, заяви Кънев.

По думите му има много важни въпроси пред българската външна политика, свързани с това как ще се развива казусът АЕЦ "Белене", как ще се развива българската позиция по отношение на анексията на Крим, със съдебната реформа, с правото на президента да упражнява вето, с правото му да иска конституционни промени. "По нито една от тези теми аз не съм видял ясни, отчетливи, реформаторски позиции от страна на госпожа Цачева. За съжаление, единственото, което съм виждал, е съобразяване с партийната линия до степен, че ние не можем да знаем какво е нейното лично мнение. Все пак, тя е два мандата председател на парламента. Това е много, много висока позиция и трябва да олицетворява независимата върховна, над другите, законодателна власт в парламентарната република. Ако ми припомните случай, в който е изразила мнение, различно от това на партийния си лидер, аз ще ви бъда благодарен", каза Кънев.

Той припомни, че не е подкрепил Цачева за председател на НС и не вижда причина да го прави сега.

Изключително важно е президентът да бъде независим човек. Преди 5 години ГЕРБ издигнаха безпартиен кандидат. Това беше показателно и доста убедително спечелиха. Пет години по-късно, никой десен човек не може да каже, че съжалява за мандата на г-н Плевнелиев. А сега тази "грешка" се поправя като се издига един класически „войник на партията“ – нещо, което е много неуместно на президентски избори.

Лидерът на ДСБ припомни, че десният кандидат-президент Трайчо Трайков е бил министър в първото правителство на ГЕРБ и е бил уволнен „защото се противопостави на "Росатом" и на "Лукойл", казал е "не" и за изграждането на Седми блок в АЕЦ „Козлодуй“ от американски инвеститор.

Не може да бъде обвинен в зависимост по която и да било външнополитическа линия, напротив – това е човек, който, с риск за собствената си кариера, е отстоявал много ясно българската независимост, българският национален интерес, българската национална сигурност.

Президентската институция не е слаба, категоричен е Кънев, според когото Борисов очаква от новия президент „да не използва правомощията си“. Той разкритикува и позицията на друг кандидат за президент – Румен Радев по отношение на външната политика:

В сегашния бурен свят какво значи "преосмисляне на принадлежност$ към западни съюзи. На практика, на политическия терен има две сериозни, силни кандидат-президентски двойки – безспорните фаворити от ГЕРБ, фаворити по силата на огромния властови ресурс на тази партия, и единствената разумна алтернатива...

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

59994

51

Red or Dead

04.10 2016 в 18:18

“““““......Казах един да говори...““““““

Ама нещо не разбрах...нали ужким ние всите(Трес омбрес) сме една и съща личност с 3 акаунта.....сега пък САМО един да говори....чесновичус..вземи се в ръце, ако изобщо имаш все още шанс.....

Апропо селфито което си си направил пред офиса на сайта “ОФФнюз“ е перфектно, и патъчките дето ги мери снощи в молчИтУ много те отварят....рускинята ли е автор на фотката...
Ама муцка си, бро..не мога да откъсна очи от фотката....

https://goo.gl/JFF1pk

6569

43

Black Hex

03.10 2016 в 17:46

Чакай, докато не съм забравил.
Искам настоятелно имена, защото смътно, без никакви преки или косвени доказателства, само на базата на житейския си опит, ПОДОЗИРАМ, че поне един от тях е другия мой акаунт.
На-а-ааааааааааа!!!!!!!!!!!
Хванах ли те присъде-е-ееееее!
Кажи сега кои са тримата и кой от тях съм аз?

6569

42

Black Hex

03.10 2016 в 17:42

Имена бе дюд, имена. Как се казват тук във форума.
ЕГН-та не трябват. Аз не съм от ДБГ да вземам бързи кредити на тяхно име.