Сводка на войната 02.06.23: Ядрено бомбоубежище във VIP болницата на Москва

Александър Леви и Катрин Гишар 02 юни 2023 в 20:25 3989 1

Централната клинична болница в Москва

Снимка ЦКБ - Москва

Централната клинична болница в Москва

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Ядрено бомбоубежище във VIP болницата на Москва. Администрацията на президента обяви търг на портала за обществени поръчки за изграждане на противоядрено укритие на територията на Централната клинична болница в Москва, където се лекуват висши руски служители и политици, включително Владимир Путин. То ще може да побере до 800 души и ще бъде оборудвано с най-съвременни съоръжения, включително херметични врати, специална вентилация и асансьори, както и медицинско оборудване. Бомбоубежището ще разполага и със специална комуникационна система за висшите служители, както и с "технически средства за защита срещу изтичане на класифицирана информация".

Путин или Дядо Коледа. Вчера беше Международният ден на детето, а в Русия тези дни се приемат много сериозно. Преди да посети център за деца в затруднено положение, руският държавен глава разговаря (чрез видеоконферентна връзка, която той предпочита, когато са твърде многолюдни срещите) със семейства, на които самият той е връчил специален медал - Слава на родителите - предназначен за домакинства, отглеждащи седем или повече деца. Членовете на тези многодетни семейства му задаваха най-различни важни екзистенциални въпроси, като например дали и колко спи през нощта, дали вярва в Дядо Коледа, известен в Русия като Дядо Мраз (Дед Мороз), и кой от двамата - той или Дядо Мраз има повече власт. На първите два въпроса той отговори утвърдително, а на третия след кратко колебание призна, че Дед Мороз е по-важен от него. По някакъв начин се появи и въпросът за управлението в Русия: как се управлява такава огромна страна? Владимир Путин отговори с цитат от един руски император, който го накара да се засмее сам: "Да се управлява Русия не е никак трудно, но е напълно безполезно".

Странният случай с Тара Рийд. Тара Рийд е жената, която по време на президентската кампания през 2020 г. си спомни, че е била сексуално насилвана от Джо Байдън през 1993 г., когато за кратко е работила в екипа му. Тези твърдения така и не бяха потвърдени, включително и от дълго разследване на New York Times, който разговаря с десетки хора от обкръжението на бъдещия президент по онова време. Изправена за известно време в центъра на общественото внимание, Тара Рийд се възползва от възможността да напише книга, да даде десетки интервюта и да създаде канал в YouTube, за да "каже истината". Скоро обаче в нейното говорене за истината се откриха елементи на руската пропаганда; тя дори интервюира представителя на Москва в Съвета за сигурност в Ню Йорк и отиде на демонстрация пред Белия дом, за да протестира срещу американската военна помощ за Украйна. А от вчера тя е в Москва и се появява по телевизията, за да изрази съжаление за политиката на страната си спрямо Русия. Една страна, в която тя се чувства "в безопасност" и за чието гражданство възнамерява да кандидатства. Има всички основания да се смята, че ще го получи.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови