Първан Симеонов: Протестът е като китайското мъчение с капката

Елица Мартинова 25 ноември 2013 в 13:32 4604 9

Първан Симеонов. Снимка: ББСС Галъп интернешънъл
Първан Симеонов. Снимка: ББСС Галъп интернешънъл

 

"След затихването на протестите управляващите очакваха това да бъде всичко, но се оказа, че има нови и нови протестни форми. Протестът е като китайското мъчение с капката."

Това зави социологът Първан Симеонов от "Галъп" по време на дискусия за политическия ноември, организирана от Института "Иван Хаджийски".

Експертът коментира, че до края на годината не очаква съществено развитие на протестите, но направи уточнение, че това зависи от правителството. Според Симеонов двата партийни митинга, проведени в страната на 16 ноември, са показали ясно битката, която се води между основните политически сили.

"Броженията спрямо политическия елит - въобще, битката на двата лагера отгоре задълбочава дистанцията между общество и елит", изтъкна Симеонов.

Според социолога Петър-Емил Митев митингът на ГЕРБ е показал, че исканията за оставка на правителството ще обслужат именно партията на Бойко Борисов. По думите на социолога в България се случва "политическа канадска борба".

Политологът Борис Попиванов коментира, че двата митинга са възстановили ролята на партиите в политическия процес.

"Враждуващите лагери в България не могат да извлекат повече от това, което в момента имат, на тях им е необходимо прегрупиране и нови събития. През ноември се постигна едно - възстанови се ролята на партиите в българския политически процес. Двата партийни митинга създадоха фон, на който другите масови събирания, протести и вълнения изглеждат синдикални, групови и извънполитически", каза Попиванов.

Според политолога месец ноември е бил успешен преди всичко за БСП, "Атака" и ГЕРБ, които са успели да се реализират най-интензивно в общественото пространство.

Андрей Райчев бе категоричен, че в протестът е "пълен провал", що се касае до политическите му искания. Той обаче подчерта, че демонстрациите са голям успех за гражданското общество. 

"Протестът като граждански протест изобщо не се провали. Гражданите вече имат на свое разположение начин да уплашат до смърт всяко правителство. За пръв път в новата история става така. И те умират от стрха. Така че протестът е провал само от гледна точка на политическите му цели, въобще не е провал от гледна точка на гражданските му цели", коментира Райчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!