"Галъп": БСП - 21.4%, ГЕРБ - 18.1%, Реформаторите - 6.7%, "Атака" - 2.4%

Нели Чолашка 19 ноември 2013 в 13:26 8911 19

Електоралните нагласи през ноември.
Електоралните нагласи през ноември.

 

В момента за БСП биха гласували 21.4%, за ГЕРБ - 18.1%, за Реформаторския блок - 6.7%, за ДПС - 5.9%, а "атака" не би имала шанс за парламента, защото я подкрепя само 2.4%.

Това сочат данните от последното представително проучване на "Галъп" за обществените нагласи през ноември (анкетита са правени от 31 октомври до 7 ноември сред 1012 пълнолетни българи).

В момента не сме в предизборна ситуация и анкетатат не отразява периферната мобилизация на гласове, предупреди Първан Симеонов от социологическата агенция.

И ГЕРБ, и БСП получават с близо процент по-ниска подкрепа спрямо октомври, а Реформаторският блок получава с процент повече.

"България без цензура" на Николай Бареков би получила 0.7%, ако изборите са днес, колкото движението е имало и през октомври, но социолозите от "Галъп" са установили, че то става по-разпознаваемо.

Проучването сочи още, че расте тревожността в обществото, както и делът на хората, които искат оставката на превителството на Пламен Орешарски.

През октомври "за" и "против" оставката на правителството са били равен брой хора - 41%, докато през ноември за оттеглянето на кабинета са се обявили 48%, а срещу оставката - 37%.

Пада и доверието в президента Росен Плевнелиев, отчита още анкетата на "Галъп". През ноември доверие в президента имат 30% , а недоверие - 60%.

Това се дължи основно на острото противопоставяне на лагерите, което е противопоставяне на политическия връх, а не на обществото, коментира Симеонов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!