Политическите рейтинги са бошлаф работа

Последна промяна на 12 октомври 2013 в 12:56 2249 5

Цветозар Томов, Снимка: БГНЕС
Цветозар Томов, Снимка: БГНЕС

„Всички политически рейтинги са бошлаф работа, всички. Да си го кажем направо. Много често хората казват, че на някого имат доверие, защото му знаят името и нямат нищо против него“.

Това заяви в предаването „Животът и други неща“ по БНТ социологът Цветозар Томов.

Гости на Григорови бяха още социолозите Първано Симеонов от „Галъп“ и Васил Тончев от „Сова Харис“. И тримата експерти се обединиха около становището, че политическите рейтинги в проучванията биват погрешно тълкувани и използвани за изграждането на неправилни тези.

„Това доверие по никакъв начин не измерва това кой колко си върши работата, даже обратното. Който е по-далеч от злободневния политически процес – президентът, главният прокурор, столичният кмет, логично те имат по-високо доверие. Не го бройте това като класация“, призова Първан Симеонов.

Той подчерта, че в повечето проучвания дори водещите лица в класацията рядко имат положително доверие, за каквото се счита одобрение над 50%.

Социологът Цветозар Томов подчерта, че в проучванията хората често изразяват мнението си не за конкретната личност, а за институцията, която тя представлява. Той бе по-краен в оценката си, като посочи, че рейтингите са „бошлаф работа“, но политиците обичат да си ги мерят.

„Всички тия рейтинги са бошлаф работа, всички. Да си го кажем направо. Проблемът е, че така се произвеждат числа, които журналистите харесват, и се получава продаваема информация. Ние преливаме от пусто в празно, за да произведем нещо, за което има клиентела. А политиците много ги обичат тези работи, мерят си рейтингите, следят ги, говорят глупости по тоя повод. Цялата тая социологическа шлака се поддържа защото просто е шлака, която се продава на пазара“, каза Томов.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.10 2013 в 12:09

А какво ли прави в момента социологическата проститутка **някоя си* Радева ли, Янева ли....

12.10 2013 в 16:35

Едно време американците имаха подобен въпрос за политическо доверие: "Бихте ли купили от този човек автомобил на старо?". Но твоите въпроси са по-добри. Подкрепям идеята за анкета. Поздравления!

12.10 2013 в 13:31

Оффнюз - може да пуснете такива анкети по единия и другия въпрос, да измерим истинските рейтинги...

12.10 2013 в 13:28

Доверието може да се измери лесно чрез 2 въпроса:
- бихте ли дали на Х. назаем 100лв ?
- бихте ли поверили децата си на Х. за един ден?

(т.е. питамечрез прости примери дали Х. заслужава да се разпорежда с държавните финанси и да взима решения за общото ни бъдеще...)

Обаче резултатите по тази скала няма да са интересни за публикуване, защото всички политици ще имат нулев или дори отрицателен рейтинг!

12.10 2013 в 13:16

Че кой пък умен човек ще се върже! Това е дъвка за глупаци, дето повярваха на печатницата с бюлетините, на обещанията за нови работни места и прочие манипулации!