Политическите рейтинги са бошлаф работа

Елица Мартинова 12 октомври 2013 в 12:56 2816 5

Цветозар Томов, Снимка: БГНЕС
Цветозар Томов, Снимка: БГНЕС

„Всички политически рейтинги са бошлаф работа, всички. Да си го кажем направо. Много често хората казват, че на някого имат доверие, защото му знаят името и нямат нищо против него“.

Това заяви в предаването „Животът и други неща“ по БНТ социологът Цветозар Томов.

Гости на Григорови бяха още социолозите Първано Симеонов от „Галъп“ и Васил Тончев от „Сова Харис“. И тримата експерти се обединиха около становището, че политическите рейтинги в проучванията биват погрешно тълкувани и използвани за изграждането на неправилни тези.

„Това доверие по никакъв начин не измерва това кой колко си върши работата, даже обратното. Който е по-далеч от злободневния политически процес – президентът, главният прокурор, столичният кмет, логично те имат по-високо доверие. Не го бройте това като класация“, призова Първан Симеонов.

Той подчерта, че в повечето проучвания дори водещите лица в класацията рядко имат положително доверие, за каквото се счита одобрение над 50%.

Социологът Цветозар Томов подчерта, че в проучванията хората често изразяват мнението си не за конкретната личност, а за институцията, която тя представлява. Той бе по-краен в оценката си, като посочи, че рейтингите са „бошлаф работа“, но политиците обичат да си ги мерят.

„Всички тия рейтинги са бошлаф работа, всички. Да си го кажем направо. Проблемът е, че така се произвеждат числа, които журналистите харесват, и се получава продаваема информация. Ние преливаме от пусто в празно, за да произведем нещо, за което има клиентела. А политиците много ги обичат тези работи, мерят си рейтингите, следят ги, говорят глупости по тоя повод. Цялата тая социологическа шлака се поддържа защото просто е шлака, която се продава на пазара“, каза Томов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!