Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Над 50% от българите са против заделянето на държавни пари за бежанците

Нели Чолашка 19 ноември 2013 в 14:30 3371 6

Бежанци, Снимка: Сергей Антонов
Бежанци, Снимка: Сергей Антонов

 

55% от българите смятат, че не е справедливо България да отделя пари за бежанците.

Това сочи анкетно проучване на "Галъп", целящо да провери най-общо нагласите към бежанския казус.

Мненията трябва ли държавата ни да приема бежанците са разделени почти по равно - 39% смятат, че държавата ни не трябва да приема бежанци от Сирия и трябва да изгони всички, които вече са влезли в страната, а 41% са категорични, че трябва да помогнем на сирийските бежанци, защото те се спасяват от военен конфликт.

60% от българите обаче са на мнение, че по-голяма част от чужденците, влизащи в България не са бежанци, а са нелегални имигранти, които не са от Сирия.

Това не са непременно ксенофобски настроения, а обществена инерция и страх от непознатото и неизвестното, коментира Първан Симеонов от "Галъп".

По думите му се запазва базисната хуманност в обществото.

В последното си проучване на обществените нагласи "Галъп" е попитала хората дали са "за" или "против" продажбата на земя на чужденци и пушенето в заведенията.

Относно тютюневия дим в заведенията нагласите са подобни на тези преди половин година и една година, които отчете социологическата агенция - 60% са против пушенето на закрито.

Впечатляващи са резултатите за продажбата на земя на чужденци, която и сега е възможна чрез фирми, регистрирани у нас - близо 70% от анкетираните са се обявили срещу продажбата на земя на чужди граждани.

Сред хората с по-високи доходи и образование българи резултатите са различни, но и при тях преобладава "против", коментира Димитър Ганев от "Галъп".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!