"Je suis Bruxelles"

DW Последна промяна на 23 март 2016 в 20:24 5309 28

Снимка AFP.

Терористите отново избиха невинни хора. Този път удариха Европа точно в сърцето ѝ. Крайно време е да ги накажем. И да се запитаме: наистина ли трябва да продължаваме да делим исляма от терора, пише Бернд Ригерт за "Дойче веле".

Терористите удариха Европа точно в сърцето ѝ. Загинаха много невинни хора, а стотици бяха ранени. Насред Брюксел видяхме грозното лице на ислямисткия терор. Белгия тъкмо си беше отдъхнала за малко, след като миналия петък бе задържан един от парижките атентатори. Но ето, че сега се случи и това.

"Je suis Bruxelles"

Бранденбургската врата и Айфеловата кула грейнаха в цветовете на белгийския национален флаг. Всички европейци сега трябва да се хванат за ръце и да изкрещят на терористите: "Je suis Bruxelles!". Няма да се оставим да ни уплашите!
"Господ е велик", извика един от атентаторите на летище "Завентем", преди да се самовзриви. И той изби невинни хора в името на религията. След многобройните атентати на ислямисти ние си внушихме, че трябва да делим исляма от терора, че трябва да разсъждаваме рационално. Но вероятно трябва да преосмислим тази наша позиция. Нима можем да продължаваме да си затваряме очите за това, че терористите ислямисти са прикривани и подкрепяни от техни братя по вяра - и то не само в квартал "Моленбек"? Нито войните в Близкия Изток, нито пък предполагаемата сегрегация или дискриминация на мюсюлмани не могат да бъдат основание за тероризъм.

Едно е ясно: трябва да започнем да предприемаме много повече действия срещу терора. Защото терористите могат безразборно да избиват хора, да парализират цели държави, да създават хаос. Сега отговорът на държавата трябва да бъде твърд. Ако следователите и полицията се нуждаят от още повече средства, за да отвърнат на терора, то те трябва да ги получат. Защитата на данните и личните права на всеки един от нас трябва да останат на заден план. Става дума за сигурността на всички ни.

Време е да сторим нещо

"Спокойно, разумно и солидарно" - така би трябвало да реагираме сега, според белгийския премиер Шарл Мишел. Не че той не е прав. Само че най-после трябва да се случи нещо, да последва сериозна реакция. От години си повтаряме, че тайните служби в Европа трябва да започнат да си сътрудничат по-добре. Но резултатите така и не идват.
Разузнавателната дейност, а и превантивната трябва да бъдат разширени. Не можем повече да наблюдаваме безучастно как радикализирани ислямисти се връщат от Сирия или Ирак в Европа, където - докато не извършат някакво престъпление - могат да бъдат само наблюдавани. На хората, които образуват гръбнака на терористичната мрежа в Европа, трябва да им бъде отнемано гражданството още когато напускат територията й. За да не могат един ден те отново да се завърнат в Европа.

Разбира се, че се нуждаем и от по-добра защита на външните граници на ЕС. Досега гражданите на ЕС не биваха подлагани на перманентни проверки при влизане и излизане от Общността. Тези мерки обаче отново трябва да бъдат въведени. И то много бързо.

Както разбрахме, на терористичните клетки в Белгия им е било позволявано в продължение на години да се развиват и разрастват. И днес плащаме скъпо за това.

Но нима положението в другите страни от ЕС - във Франция или в Германия - е по-добро? Атаките на подлите терористи ни изпълват с гняв и ни карат да онемеем. Защото се чувстваме безпомощни. Така ли е? И наистина ли нищо не можем да направим?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.03 2016 в 01:34


Злодейската ръка на жестоката цензура, посегна на крехкото изящество на словесния онанизъм. Съберете журналистите - демокрацията е унищожена!
Галактиката е в опастност!

24.03 2016 в 16:57

Ама не бе. Някой съфорумци така добре владеят писането, оформят се абзаци, оставят се празни редове... ЦЯЛАТА ТАЗИ КРАСОТА отива сега на кино. Защо? Защото на Йончеф му свиди някой друг знак. Форумът ще загуби от блясъка си поради тази недобре обмислена мярка.

24.03 2016 в 14:55

Защо ислямът не е обявен за секта, щом не толерира другите религии и не признава правата на жените?

24.03 2016 в 14:23

чесън@, зададох си тоя въпрос и аз, ма'а му, направих няколко опита - някъде към седемнайсе реда ги изкарах:)))
поздрави на всички здравомислещи приятели със здравословна доза скептицизъм, подозрителност и антимултикултурализъм в главите. И с омраза към исляма!

24.03 2016 в 13:21

Полковник,

Здраве желаем!
Точно така, това е сърцевината на исляма. Няма умерен и екстремен ислям. Има само един ислям.

Тероризмът идва от фундаменталните му принципи, а не от криворазбран ислям. Колкото по-бързо се разбере това в еврогейския халифат и в Северна Америка, толкова по-бързо ще забраним исляма и ще борим последиците от тази чума.

24.03 2016 в 11:04

на съпричастност местното население на кв.Моленбек в Брюксел е решило да направи "Ден на отворените врати". Местните брадати майки с деца са дали тържествено обещание да не режат кабели на камерите и да не пукат гумите на тв екипите, които нагло са се озовали на тяхна територия. Обещали са да хвърлят само празни бутилки срещу арогантните полицаи, които били тръгнали да арестуват някакъв си терорист. Разните общински съветници в Брюксел, борещи се за демократичната кауза "Шериатска Белгия" дори са си обещали един свободен ден. Белгийските борци за свобода на ДАЕШ в Сирия, борещи се либерално срещу кръволока Асад, дори обещали днес само хуманни екзекуции за неверници. Солидарност и съпричастност !!!

24.03 2016 в 11:00

... то жив социализъм бре. На нулата не знам ко не му харесва, хахаха.

24.03 2016 в 10:57

THE FUNDAMENTAL PRINCIPLES

Article I-4 of the Constitution guarantees the free movement of persons, goods, services and capital within the Union (the famous "four freedoms") and strictly prohibits any discrimination on grounds of nationality.

24.03 2016 в 10:57

THE OBJECTIVES OF THE UNION
an area of freedom, security and justice without internal frontiers ;
an internal market where competition is free and undistorted;
sustainable development, based on balanced economic growth and price stability, a highly competitive social market economy, aiming at full employment and social progress, and a high level of protection and improvement of the quality of the environment;
the promotion of scientific and technological advance;
the combating of social exclusion and discrimination, and the promotion of social justice and protection, equality between women and men, solidarity between generations and protection of the rights of the child;
the promotion of economic, social and territorial cohesion, and solidarity among Member States.

24.03 2016 в 10:55

Я да ви изпита "чесън" знаете ли ценностите на ЕС?
... Нищо не знаете!
THE VALUES OF THE UNION
The Union is founded on the values of respect for human dignity, liberty, democracy, equality, the rule of law and respect for human rights, including the rights of persons belonging to minorities.