Европейските партии подписаха обща декларация за атентатите в Брюксел

OFFNews Последна промяна на 23 март 2016 в 18:05 2430 5

Станишев обедини европейските партии с обща декларация за атентатите в Брюксел - по инициатива на президента на ПЕС десните, социалистите, либералите и зелените се обявиха за решителен и единен отговор на тероризма.

„Европа трябва да каже „НЕ“ на страха и да покаже решимост. Всички ние скърбим за жертвите и в мислите си сме с ранените. Целта на терористите е да разединят обществата ни, да ни изправят едни срещу други, подчертавайки различията ни. Единственият възможен отговор на това е солидарността. Затова инициирах подписването на обща декларация от четирите най-големи европейски партии. Необходимо е ново ниво на сътрудничество между институциите и държавите. В правителствата на страните-членки има представители на тези четири най-големи партии. Желанието ни е да им дадем този политически знак за съпричастност и обединяване на усилията в битката с тероризма.“

Това заяви Станишев след като идеята му получи подкрепа от Жозеф Дол (ЕНП), Ханс Ван Баален (АЛДЕ) и Рейнхард Бутикофер и Моника Фрасони (съпредседатели на зелените).

„Ние, лидерите на най-големите европейски политически партии, призоваваме за единство срещу тероризма и съвместни усилия за гарантирането на сигурността на нашите граждани.

Нашият отговор трябва да бъде силен и единен.

Той се основава на нашите ценности – свобода и демокрация, отворени и толерантни общества, върховенство на закона и спазване на основните права.

Днес заставаме обединени, с вяра в нашето общо бъдеще. Защото именно такъв е Европейският съюз и светът, какъвто искаме да видим и за какъвто се борим всеки ден.“ - пише в съвместната декларация.

„Сега службите за сигурност трябва да работят заедно. Но освен на ниво сигурност, ние, европейските политици, трябва да положим усилия да водим борбата с тероризма навсякъде: в училище – чрез образование и интеграция, в икономиката: чрез работни места и перспектива; във външната ни политика: чрез инвестиции и сигурност в конфликтните райони.“ - допълни Станишев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.03 2016 в 20:59

Това "НЕ на страха" означава подценяване на обстановката. Напротив, ДА на страха. Страхът е естествена защитна реакция. Страхът е следствие, а не причина.

23.03 2016 в 20:41

Като се сетя Тачър какъв бой спретна на Аржентинците за едни пикливи островни скали,на които няма нищо.Смляха ги за 5 дена.Сещам се и за генерал Шварцкопф,в първата "Пустинна буря",за една седмица преброди арабския полуостров с минимални загуби.Защо няма сега подобни ръководители ,а е пълно с еврошушумиги,дето опорочават каузата за обединена Европа и поставят всяко семейство под риск!Това граничи с предателство към собствените хора!Да вникнат в думите на американските пехотинци от Иво Джима през Втората световна"НИЕ НИКОГА НЕ ОСТАВЯМЕ СВОИТЕ!",този девиз носят и до днес,това е КАУЗА,МИСИЯ ,или както искат да го разбират!Животи са дадени и герои са загивали,за да има нормално съществуване в Европа!Толкова ли са плиткоумни?

23.03 2016 в 18:27

Е как така няма коментари. Два пъти вече се опитвам да публикувам и не става. ??!

23.03 2016 в 18:18

не трябват декларации а досега трябваше ескадрилите с бомбардировачи да са излетели в посока Сирия и зоните на влияние на ИДИЛ и нейните поддръжници. не ми разправяйте глупости че не ги знаят къде са и че не може да бъдат унищожени за няколко седмици. Крайно време е да има единна и силна Европа която да не се кланя нито на САЩ нито на Русия нито на никой.

23.03 2016 в 18:14

Не трябват декларации а досега трябваше ескадрилите с бомбардировачи да са излетели в посока Сирия и зоните на влияние на ИДИЛ и нейните поддръжници. не ми разправяйте глупости че не ги знаят къде са и че не може да бъдат унищожени за няколко седмици. Крайно време е да има единна и силна Европа която да не се кланя нито на САЩ нито на Русия нито на никой.