Експерти: Оставете специалните служби да работят на спокойствие

OFFNews - Бургас 23 март 2016 в 17:46 2700 7

След последните атентати в Брюксел и опасностите от терористични нападения трябва да се даде възможност на специалните служби, особено разузнаване и контраразузнаване, да си вършат работата.

Тезата е на Аргир Бояджиев - бивш директор на окръжното управление на МВР в Бургас през 90-те години.

Бояджиев е работил в контраразузнаването, участвал е пряко в задържането на членове на немската терористична група „Баадер – Майнхоф“ в Слънчев бряг. Определя Фракция „Червена армия“ като „бледо подобие“ на това, което се случва днес.

Управляващите трябва първо да стоят зад тях (специалните служби) и да създават благоприятна атмосфера за работа. А всички останали мерки при летища, пристанища, спирки, театри и прочие, това са превантивни мерки, които не могат да решат изцяло въпроса. Този проблем, и в Европа, и при нас, може да се реши основно от специалните служби. Навремето я наричахме агентурно – оперативна работа“, коментира Аргир Бояджиев.

Относно тероризма от времето, когато е работил в службите и днес, Бояджиев казва:

Такова масово явление аз не съм допускал, че може да има в Европа. Такава огромна структура, създадена в сърцето на Европа, признавам, не съм допускал. Отделни клетки може да са изградени, може да се вършат поразии, но такава мащабност, мен, специално, ме учудва“, казва Аргир Бояджиев.

Бояджиев пояснява, че Европа е наситена от един неуправляем контингент и специалните служби „не са за завиждане“. Нужен е строг контрол, смята той и добавя, че очевидно не се отчита манталитета на тези хора. За нашите служби експертът смята, че са квалифицирани и знаят как да действат. Освен това, у нас по-лесно може да се контролира подобен контингент.

В нашите служби работят професионалисти, категоричен е Константин Гребенаров. Бившият областен управител на Бургас е работил близо 20 г. в МВР и Националната служба за сигурност – от оперативен работник до началник направление.

Има хора, които аз, лично, съм работил с тях – много добри специалисти, в момента работят в службите. Но трябва да им осигурим спокойствие, ресурс и действително тези хора да си вършат работата както трябва. Както в специалните служби, така и в полицията. А не всеки ден да се чудим с какво да разбуним редовия състав и вместо да мислят как действително да пазят обществото, да мислят как да си изхранват семейството“, смята Гребенаров.

Опасност има и за нас, показателен беше атентатът в Бургас, добавя той. А относно миграционния поток, част от който минава и през България, добавя, че няма как да сме сигурни, че няма внедрени терористи.

Това преселение на народите, което става, това е добре дошло за всяка една специална служба – да инфилтрира свои хора в този поток. Едва ли, обаче, специалистите в ИДИЛ или „Ал Кайда“ ще останат по-назад. Като имате предвид, че те са обучавани от същите такива специалисти като нас или такива, които са обучавали нас навремето“, коментира Греберанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!