Quantcast

Ненчев: Ако се наложи, военни ще патрулират в София

Юлиан Христов Последна промяна на 23 март 2016 в 17:21 3354 8

Юлиан Христов, специален пратеник на OFFNews в Ниш, Сърбия

Ако се наложи, военни ще патрулират в София, заяви днес министърът на отбраната Николай Ненчев във връзка с проведеното във вторник вечерта антитерористично учение.

На въпрос на журналисти дали по улиците на София ще излязат да патрулират военни, както е в белгийската столица, министърът отговори: „Ако се наложи. Имаме готовност за това“.

България е готова да разположи войска на сръбската граница, каза Ненчев на посещение в Ниш, където се срещна със сръбския си колега Зоран Джорджевич, с когото обсъдиха възможността за евентуално участие на българската армия в охраната на границата при необходимост.

Българската армия ще подпомага органите на МВР при охраната на границата, обясни министърът.

По думите му готовност има и за изпращане на сили на границата с Гърция, ако това се налага.

Със Сърбия тази година България е планирала провеждането на 8 съвместни учения.

Ненчев обясни, че със сръбския министър на отбраната не са коментирали възможността за връщане на бежанци, ако те дойдат от сръбска страна. Ненчев обясни още, че армията има готовност да реагира в рамките на няколко часа.

„Следим бежанските лагери, потоците от бежанци, информираме се ежедневно, работим добре със службите“, съобщи министърът и каза, че снощното антитерористично учение в София е преминало много добре.

Ненчев допълни, че предстои да се срещне с турския си колега на съвместно заседание на правителствата на България и Турция през април.

Министърът на отбраната отказа да коментира дали след вчерашните атентати в Брюксел има засилено участие на армията на границата: „Не бих искал да коментирам тази тема. Присъстваме, оказваме всяка необходима помощ, но не бих искал да коментирам поради съображения за сигурност“.

Протоколен гаф съпроводи срещата в Ниш. От сръбска страна обърнаха българския трибагреник. Гафът не беше забелязан и на този фон бяха направени протоколните снимки. Минути по-късно грешката беше отстранена. След срещата двамата министри се снимаха отново пред знамената, като си размениха книги.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.03 2016 в 23:10

България 2016-та година. Огромна вълна мигранти атакуват границата ни. Министър Перуканов към Президента (бившата ирландска пастирка):
- Г-н Президент, всички танкове ли да изпращаме към границата или само половината!?
Президентът:
- ПУСКАЙ ГИ И ДВАТА!

23.03 2016 в 20:01

Кои войски? Баняджиите от мисиите или щабарите? А може би ще пусне по улиците:
Валерия Кардашевска - актриса
Росица Русева - с отказан допуск до класифицирана информация от ДАНС заради три регистрации за проституция - землячка на министъра от Ямбол
Галина Димитрова - секретар на земеделската организация в Перник.
Даниела Таринска-Хаджикова - член на Гражданския съвет на Реформаторския блок и заместник-председател на софийския предизборен щаб на блока.
Жени Петрова, която е от родното село на министъра на отбраната - Кукорево
....Всички имена са взети от публикации в родната преса.

23.03 2016 в 19:21

Преди 2 месеца бях в Брюксел и там навсякъде имаше патрулиращи военни с автомати. Така, че не разбирам това какво би помогнало, освен да се плашат гаргите.

23.03 2016 в 19:14

НИСКО ИТЕЛИГЕНТНИЯ ГОЧО ОТНОВО Е НА ЛИНИЯ. КАЖИ ГОЧО КАКВО ПРЕДЛАГАШ?

23.03 2016 в 18:13

Кои военни,нашите или тия който ще наемаме отвън?

23.03 2016 в 17:43

Флагът бил "обърнат". С тоя министър, кой ти мисли за флага?! Важното е тупето-кече да е на лимбата отгоре и да е здраво залепено.
Кой ти гледа флага?
Тоя ямболски простак не знае каква е разликата между флаг и герб. За него второто е партия - коалиционен партньор.

23.03 2016 в 17:37

С какво ще пазят ве,пендел ,с играчки за анален фистинг ,подарък от нато ли ;)???

23.03 2016 в 17:30

Боже опази...