Ненчев: Ако се наложи, военни ще патрулират в София

Юлиан Христов 23 март 2016 в 17:21 4101 8

Юлиан Христов, специален пратеник на OFFNews в Ниш, Сърбия

Ако се наложи, военни ще патрулират в София, заяви днес министърът на отбраната Николай Ненчев във връзка с проведеното във вторник вечерта антитерористично учение.

На въпрос на журналисти дали по улиците на София ще излязат да патрулират военни, както е в белгийската столица, министърът отговори: „Ако се наложи. Имаме готовност за това“.

България е готова да разположи войска на сръбската граница, каза Ненчев на посещение в Ниш, където се срещна със сръбския си колега Зоран Джорджевич, с когото обсъдиха възможността за евентуално участие на българската армия в охраната на границата при необходимост.

Българската армия ще подпомага органите на МВР при охраната на границата, обясни министърът.

По думите му готовност има и за изпращане на сили на границата с Гърция, ако това се налага.

Със Сърбия тази година България е планирала провеждането на 8 съвместни учения.

Ненчев обясни, че със сръбския министър на отбраната не са коментирали възможността за връщане на бежанци, ако те дойдат от сръбска страна. Ненчев обясни още, че армията има готовност да реагира в рамките на няколко часа.

„Следим бежанските лагери, потоците от бежанци, информираме се ежедневно, работим добре със службите“, съобщи министърът и каза, че снощното антитерористично учение в София е преминало много добре.

Ненчев допълни, че предстои да се срещне с турския си колега на съвместно заседание на правителствата на България и Турция през април.

Министърът на отбраната отказа да коментира дали след вчерашните атентати в Брюксел има засилено участие на армията на границата: „Не бих искал да коментирам тази тема. Присъстваме, оказваме всяка необходима помощ, но не бих искал да коментирам поради съображения за сигурност“.

Протоколен гаф съпроводи срещата в Ниш. От сръбска страна обърнаха българския трибагреник. Гафът не беше забелязан и на този фон бяха направени протоколните снимки. Минути по-късно грешката беше отстранена. След срещата двамата министри се снимаха отново пред знамената, като си размениха книги.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови