Христо Казанджиев: „Газпром“ ще се стреми да придобие „Овергаз“

OFFNews Последна промяна на 03 януари 2016 в 14:36 5971 9

Христо Казанджиев.

"Политиката на „Газпром“ е насочена към придобиване на активи на разпределителни компании, които реализират доставките до крайни клиенти. От корпоративна гледна точка това води до максимизиране на печалбите", заяви енергийният експерт Христо Казанджиев пред БНР, като заключи, че това ще доведе до едно - придобиване на "Овергаз" от руската компания.

"Това е всъщност индикацията, която беше показана от „Овергаз“, че някой се опитва да придобие, да открадне бизнеса. Това е нормална корпоративна политика. Аз не виждам нищо осъдително в това, още повече ако е допуснато някакво сериозно, дългосрочно неизпълнение на договорни отношения", смята той.

Според него случилото се с „Овергаз“ в края на годината "показа отново огромната стратегическа грешка на държавата, която не направи нищо за диверсификация на доставките на природен газ за България".

Казанджиев посочи като грешка на родната компания това, че не е предвидила спиране на доставките на горивото.

"Тези крайни мерки, които е предприел „Газпром Експорт“, са в резултат на дългосрочно неизпълнение на договорни задължения. Спиране на доставки в зимния период, в началото на годината е крайна мярка, която се предприема спрямо некоректни клиенти. Въпреки уверенията на „Овергаз“ от вчера, че нямат неизплатени задължения към „Газпром“, предполагам, че има някаква истина в това, че има неизпълнение на задължения, коментира експертът.

Според него отговорността за бъдещо неизпълнение и неплащане вече ще бъдат поети от обществения доставчик „Булгаргаз“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!