Ексклузивно България има своя олимпийски шампион, Ивет Горанова спечели титлата в Токио (снимки)

Христо Казанджиев: „Газпром“ ще се стреми да придобие „Овергаз“

OFFNews Последна промяна на 03 януари 2016 в 14:36 5621 9

Христо Казанджиев.

"Политиката на „Газпром“ е насочена към придобиване на активи на разпределителни компании, които реализират доставките до крайни клиенти. От корпоративна гледна точка това води до максимизиране на печалбите", заяви енергийният експерт Христо Казанджиев пред БНР, като заключи, че това ще доведе до едно - придобиване на "Овергаз" от руската компания.

"Това е всъщност индикацията, която беше показана от „Овергаз“, че някой се опитва да придобие, да открадне бизнеса. Това е нормална корпоративна политика. Аз не виждам нищо осъдително в това, още повече ако е допуснато някакво сериозно, дългосрочно неизпълнение на договорни отношения", смята той.

Според него случилото се с „Овергаз“ в края на годината "показа отново огромната стратегическа грешка на държавата, която не направи нищо за диверсификация на доставките на природен газ за България".

Казанджиев посочи като грешка на родната компания това, че не е предвидила спиране на доставките на горивото.

"Тези крайни мерки, които е предприел „Газпром Експорт“, са в резултат на дългосрочно неизпълнение на договорни задължения. Спиране на доставки в зимния период, в началото на годината е крайна мярка, която се предприема спрямо некоректни клиенти. Въпреки уверенията на „Овергаз“ от вчера, че нямат неизплатени задължения към „Газпром“, предполагам, че има някаква истина в това, че има неизпълнение на задължения, коментира експертът.

Според него отговорността за бъдещо неизпълнение и неплащане вече ще бъдат поети от обществения доставчик „Булгаргаз“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.01 2016 в 11:58

Истината е, че Газпром застана на страната на Булгаргаз като го канонизира за единствен доставчик на газ в България. В замяна се очаква Булгаргаз с всички сили да предотврати доставки от алтернативни източници и запазването на монопола на руския газ в България.
Диверсификацията на източниците на газ трябваше да започне още след газовата криза през 2009 г. Най-реалният вариант беше са се изградят връзка с газопреносните мрежи на съседните страни. Количествата газ, необходими на България са смешно малки, така че тези връзки биха свършили необходимата работа и биха ни дали достъп до много различни източници, в това число терминала за втечнен газ на Гърция. В България не може да има такъв терминал, защото такива танкери не могат да минават през Босфора. Проектите за тези връзки са сравнително евтини и лесно осъществими, още повече че имаха и необходимото европейско финансиране. Липсата на тези връзки, вече 6-7 години говори за огромна корупция на всички по високите етажи на властта и представлява предателство на националните ни интереси.
А за българите остава да продължат да плащат най-скъпия газ в света.

04.01 2016 в 01:00

Излиза истината на яве. Мошеника Сашо Дончев чието място е в пандела се надлъгва с Газпром и за туй може да страда народа ама на тъпия комунистически олигарх не му пука. Добре, че тоя път се оказа че има държава!

Дано има и съд.и Дончев да прекара остатъка от дните си дето трябва в компанията на Пеевски, Бисеров и други родни герои

03.01 2016 в 20:35

Танкер с втечнен газ и да дойде, няма къде да разтовари. Имаше кой да се погрижи за това състояние на нещата.

Но не е релевантно към статията.

03.01 2016 в 20:26

Сашо Дончев не е ли чул, че САЩ прекрати ембаргото за износ на енергийни суровини? Вече два танкера с петрол са потеглили за Европа. Танкер с втечнен газ като нищо може също да потегли. Вероятно и цената ще е по-изгодна. Може пък Дончев пръв, преди държавата, да диверсифицира доставките на газ. Голям смях ще падне. Газпром, като съсобственик на Овергаз, да доставя газ от САЩ.

03.01 2016 в 19:33

Статията носи една изненадваща информация за дедо ви поп - че Газпром не притежава/контролира Овергаз. Което е нещо ново.

Сега, че дядя Вяхирев може да е казал с парите за газа да се прави нещо друго вместо да му се пращат по пощата - възможно е. И аз така правя когато някой в родния град ми дължи пари - дава ги на майка ми, а аз не си ги търся от нея. Както е възможно и това "нещо друго" да е потръгнало не както точно както е било предвидено и затова сега да е питал за парите, което е намек да се подходи по-отговорно към заръките. Парите естествено ги няма защото такава е природата на парите у нас.

Това че сега чисто държавният Булгаргаз ще играе буфер значи само че данъкоплатците и/или останалите потребители на газ ще покриват масрафа (какъвто и да е той) дето досега го е плащал Газпром. Невероятно добри са на такива финтове.

03.01 2016 в 17:50

На поредния напън да се отстрани Сашо Дончев ли сме свидетели?

От 00.00 ч. На 1 януари държавната “Булгаргаз” практически пое клиентите на частната “Овергаз”, поемайки подаването на газ към абонатите на „Овергаз”. На връх празниците беше подписан договор между двете фирми за доставки на синьо гориво за януари. Договорът между двете дружества ще гарантира, че около 200 000 домакинства няма да останат без газ в първия месец на годината.

Какво се случи всъщност? От Овергаз намекнаха за опит да им се открадне бизнеса, а медийната активност на изпълнителния директор на БЕХ, Жаклен Коен беше повече от подозрителна. В типичния си стил се намеси и Борисов, който мъгляво спомена за чутовен подвиг, извършен в нощта на празниците от него и шефовете на държавните газови дружества, само и само да не останат половин милион българи на студено. Според едни наблюдатели още от година се знае, че Газпром ще излезе от дружеството Овергаз инк. АД, както и от всичките си дъщерни дружества в Европа, за да може да отговори по този начин на евроупреците в нелоялна конкуренция и господстващо положение на пазара. Така доставчикът ще се раздели от търговците и всеки от тях ще има възможност за по-гъвкава самостоятелна политика.

От друга страна, близо 15летни са опитите Сашо Дончев, собственик и изпълнителен директор на Овергаз инк. АД да бъде отстранен от този бизнес. Последователно с това дело се захващаха Иван Костов, Евгени Бакърджиев, Георги Първанов, Бойко Борисов, Делян Пеевски... Безспорно бизнесът е примамлив, но желанието за отстраняването на Дончев сякаш е свързано най-малко с доставката на газ. Трън в очите на всички управляващи, без изключение, е както собствения му вестник “Сега”, един от малкото необхванати в медийната мрежа на Пеевски, така и собственото му, либертарианско, често нараняващо чувствата на управляващите, поведение.

Забавно е, но двама премиери и един президент са се оплаквали на най-високо руско равнище от Дончев. През 1999-а на едночасова среща с Рем Вяхирев, Иван Костов говори близо 30 минути срещу подпомаганото от Дончев предаване “Хъшове”. А за Бойко Борисов се твърди, че през 2011 в Ексиновград, на срещата с руския енергиен министър Шматко, подхвърлял карикатури от вестник сега и питал “За това ли плаща Газпром в България?”. Твърди се , че президентът Първанов също е направил опити да измести Дончев от позицията фаворит на Газпром в България, предлагайки за мястото му схема, включваща Петър Манджуков от българска страна и близкият до Путин руски бизнесмен, Тимченко. По-късно подобен вариант са предлагали и хора от обкръжението на Пеевски, но за това няма недвусмислени свидетелства.Знае се само, че Пеевски силно недолюбва Дончев...

Не е ясно какво точно се случва. Политическа или чисто бизнес е схватката, която наблюдаваме в момента. Истина е, че през последната година Овергаз инк. заигра много по-пазарно и започна да отнема клиенти на държавния мастодонт Булгаргаз. Става дума не за битови, а за големи индустриални потребители. Стигна се до там, държавното българско дружество да се оплаква на руснаците, че техният партньор продава по-евтино, отколкото биха продавали те, и по този начин намалява печалбата на самите руснаци. Проблемът не е само в “откраднати”клиенти. Ако държавната “Булгаргаз” не успее да купи заявения от нея газ, тя следва да плаща неустойки на руските доставчици. Веднъж “Булгаргаз” избегна наказателните плащания, прехвърлайки със споразумение неусвоените количества за следващата календарна година. А до това се стига, точно заради по-гъвкавата политика на Овергаз.

И все так е наивно да смятаме, че “Овергаз” е наказвана заради прекалено пазарно поведение. Такива неща не се случват по нашите ширини. За сега е ясно само едно. Формално руснаците излизат от дружеството, Дончев ще изкупи или получи техните дялове, а Булгаргаз ще заражда клиентите му, докато обстановката - или не се нормализира, или докато не стане известно името на новия мераклия, опитващ се да събори Сашо Дончев от седлото.

03.01 2016 в 17:37

Не, няма други магазини. Излез от София и се убеди сам. Веригите са задушили всичко местно. И само в 3 големи града има български магазини, за български производители.
Ще ти дам един прекрасен пример - търговската марка на олио и маргарин "Калиакра". Немската Бунге купи производствените мощности в Добрич само за да ги затвори. Сега в немските вериги (някои от тях) се продава олио и маргарин Калиакра произведени в... Румъния. Изберете българското както се казва.“
Ами месата? Ти лично виждал ли си прясна свинска пържола или само са ти разказвали какъв вкус има?
Интересно "не-блядовете" защо продават на блядска цена горивата?! Как може ОМВ във Варна да продава бензина по 1,89 а в София да е 2,06?! Блядска му работа!


03.01 2016 в 16:31

Жлъчезаре, освен големите хранителни вериги има и други магазини специално за тебе да отидеш и да си купиш. Бля.довете обаче не обичат конкуренцията. Те искат монополите така че не е едно и също

03.01 2016 в 16:06

"Политиката на „Газпром“ е насочена към придобиване на активи на разпределителни компании, които реализират доставките до крайни клиенти. От корпоративна гледна точка това води до максимизиране на печалбите"


Е то това си е основен закон. И не е само при енергоносителите. Справка - всички измамни немски "вериги" в България. Към това дебело трябва да се добави, че там 80% от предлаганите артикули са производство на собственика на веригата! Даже т.нар. "топъл хляб" рекламиран усилено напоследък и баничките са внос дълбоко замразени полуфабрикати.
Единствено американците бръснат със сабята - сключват изключително загробващи договори в ущърб на интересите на местното население, придобивайки производствени мощности, за които не са вложили и лев!