Шефът на БЕХ: Държавата предотврати енергийна криза

OFFNews 03 януари 2016 в 11:32 4587 1

Жаклен Коен.

"Държавата помогна да се предотврати една криза, която не знам дали се търсеше или не целенасочено. Всякакви оправдания смятам за некоректни", заяви пред БНР Жаклен Коен – изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг.

Думите му са коментар относно прекъснатите доставки на природен газ от Русия за родната компания "Овергаз", която доставя енергия на хиляди български домове.

"Не мога да разбера защо в ситуация, в която държавата помага, започва да се говори, че държавата изнудва някого, че държавата мачка някого. Спекулацията е, че „Булгаргаз“ е длъжен. Не, „Булгаргаз“ не е длъжен. Той е длъжен да осигури газ на собствените си клиенти. „Овергаз“ не е такъв клиент. „Овергаз“ има собствена лицензия за доставка на газ. Направете едно проучване какво съдържат лицензите на „Булгаргаз“ и „Овергаз“. Това е една заблуда, която се опитва да се тиражира, а именно, че когато някой, който се е заел с търговска дейност от значим обществен интерес и изпитва проблеми, държавата му е длъжна да прави всичко и накрая той да каже „държавата ме мачка“, смята той.

Относно писмото на МВнР на Русия, в което пише, че ”Газпром” е готова да увеличи подаваните обеми гориво за "Булгаргаз", но и че продължават преговорите между българската компания и ”Газпром” за ”регулиране на натрупалите се през последните години търговски въпроси" Коен каза, че от много време насам между държавата ни и "Газпром" се водят преговори по "въпроси, които са се натрупвали през годините, не през последните 24 часа".

"На някой очевидно му е удобно да каже "всичко стана в 24-тия час", смята той.

Според Коен 10%-тно увеличение върху цената на допълнителните количества газ трябва да се поеме от "Овергаз".

"Има един източник на доставка на газ за България, има двама търговци. Поинтересувайте се всеки един от тях на какви цени получава. Тук, спроред мен, не е лошо да се сезира Комисията за защина на конкуренцията и да се направи един икономически анализ", препоръча изпълнителния директор на БЕХ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови