Самоубийствената спирала на Путин

DW Последна промяна на 03 януари 2016 в 13:24 16627 48

Сегашната вражда с Турция е само един епизод от нарастващото противопоставяне между Русия и външния свят. Всеки може да стане следващ "враг", твърди в коментара си за ДВ Игор Айдман.

Едно от последните знакови събития през изминалата година бе поредното обтягане на отношенията с Турция. Руснаците вече свикнаха с безкрайната серия от санкции и контрасанкции. Конфронтационната политика на путиновото ръководство вкарва все нови страни в списъка на държавите, противостоящи на Русия. При това всеки външнополитически конфликт незабавно се превръща в инструмент за въздействие върху руското обществено мнение. Държавата дава заповед на медиите "Дръж!", след което те зареждат населението с ненавист към поредния "коварен противник".

Резултатите от проучване на "Медиалогия" показват, че в края на 2015 година Турция е изместила Украйна и е застанала начело в списъка на враговете на Русия. Тази ситуация веднага се отрази и на резултатите от социологическите допитвания. Почти една трета от руското население е започнала да се отнася по-лошо към турците в последно време. Така например 70 процента от анкетираните одобряват забраната за наемане на работа на турски граждани.

Доскоро Русия поддържаше напълно приятелски отношения с Турция. Турският бизнес присъстваше в много ключови отрасли на икономиката - от строителството, та чак до автомобилната индустрия. Сравнително евтините турски стоки се търсеха от населението. Русия и Турция планираха мащабни съвместни проекти в газовата сфера. Турция беше предпочитана туристическа дестинация за руската средна класа. И само за няколко седмици, в резултат на путиновите санкции, всичко стана на пух и прах.

Русия ще загуби повече от Турция

При положение, че руската икономика и така страда от санкциите на западните страни, е абсурдно тя да се отказва от такъв важен външнотърговски партньор като Турция. Разривът в руско-турските отношения донесе на руснаците повече проблеми, отколкото на турците. И защо беше нужно това странно икономическо самоубийство?

Разбира се, че за разрива има и ирационални причини, като например имперската надменност на руското ръководство и путиновият хулигански морал. Нали си спомняте думите на Путин, че "трябва да удариш пръв", "да режеш из корен, така че нищо да не поникне", "да вкараш противника в ъгъла" и т.н. Това обаче не е главното. "Турският гамбит" на Путин е част от съзнателната политика за създаване в страната на усещане за "обсадена крепост". Можем да определим тази политика като "самоубийствена спирала, водеща страната към катастрофа": материалните проблеми на населението заставят Кремъл да се хвърля във външнополитически авантюри - за отвличане на вниманието от вътрешните проблеми, а те пък, от своя страна, водят до влошаване на икономическото положение и изискват нови военно-патриотични маневри за заблуда. Руското ръководство стана заложник на тази последователност. Ако то се откаже от тази стратегия, ще загуби поддръжката на обществото и ще се сблъска с масовото недоволство на "обезкуражените" от патриотичната зараза. Затова властта има нужда от все нови авантюри.

Не е задължително Турция да остане единствен обект на тези авантюри. Възможно е руското ръководство да се примири с факта, че не може да постави турците на колене. А нов враг може да стане всеки. Достатъчно е някое действие на международната арена да не се понрави на режима на Путин и всяка страна може да бъде нарочена от медиите за враг на Русия. Съдейки по пропагандата, сред кандидатите за врагове се нареждат Полша, балтийските държави и всеки съюзник на САЩ, които обаче си остават главното световно зло в шизофренната представа за света, налагана на руските граждани. Нали и турците, по думите на Путин, преди всичко "лижели з...а на американците".

Край на режима или катастрофа за страната?

Какво може да спре катастрофата за страната? Изборите не са в състояние да променят нищо. Очевидно Кремъл ще допусне до избори само удобните му спаринг-партньори. Хлъзгайки се по путиновата спирала, падащият жизнен стандарт на населението не води до увеличаване на неговия протестен потенциал. Затова са малко вероятни и масови протести. Според анкетите, почти три четвърти от руснаците не вярват, че може да се стигне до масови протести.

Не може да се очакват и действителни реформи "отгоре", въпреки че Кремъл имитира реформа с връщанато на Кудрин в правителството, например. Но при тази власт реалната политика принципно не може да се промени. Всякакви демократични реформи са проява на слабост за управляващата чекистка върхушка. А "пътят на Горбачов" водел до колапс на държавата и капитулация пред Запада. Руските управници ще продължат да вървят по пътя на нарастващо противопоставяне с външния свят, поне докато не изпитат голямо венно поражение или икономически колапс. Само в такъв случай "спиралата" може да бъде прекъсната. Тогава Путин ще изгуби харизмата си на победител, елитите ще се разцепят, а населението ще се освободи от зомбиращото въздействие на пропагандата.

*Игор Айдман е социолог и публицист. Автор е на книгите "Социология на интернет-революцията" и "Новата национална идея на Путин".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.01 2016 в 15:20

явно целта на путя е рускините отново да се пускат за дънки панака и маратонки ромика. въпреки, че старият еврей е ебал рускини и фор фри щото е готин. но тренда е ясен, не само рускините а и руснаците ще се пускат за паница гречка. путя очевидно мисли усилено.

05.01 2016 в 04:59

Затова пък виждам, че "progresivnite" българи днес се отнасят особенно добре с Турция. Гледат турски сериали по всички канали, вадят от учебниците поезията споменаваща турското робство, за прецедента им Турция е втора родина, всички партии се кланят на дпс, турски самолети ще ни пазят?! въздушното пространство и тн и тн...
Ех, потомци...

04.01 2016 в 15:37

Поредната платена публикация . Копие от статията има и в саита Mediapool с тази разлика че в Mediapool не им пука и на заглавната страница си излиза логото на фондация "Америка за България" . А на това недоразумение ,"bravo"-се пише, относно коментара му под номер 43 , ще му отбележа че каквото и да е ставало на Майдана , никой още не може да обясни как снайпериста е срещу теб, пък се в гърба те стреля . Отделно как коментарите възхваляващи рашките имат задължително доста минуси които обаче не ги виждаме като плюсове под проамериканските такива . Пък и като цяло Offnews си клонят у лево от край време . Иначе стабилност има ,сняг има всичко е изчистено , ако нещо не ви е наред ВИЕ сте си сами виновни. Аз пък пускам една фактурка тука че колегата нещо не му излиза ДДС-енцето , паля една контрабанда и си сипвам домошарка!Няма такава държава!

04.01 2016 в 09:11

Съвършено вярно и съвсем логично.
Трябва да си сляп и глух да не го разбираш..

04.01 2016 в 07:47

Лайнометът дойчевеле... Леле.

04.01 2016 в 02:20

Това да го прочетат (и да поотрезнеят) тези които боготворят Путин.

04.01 2016 в 00:54

Атанасе, продължаваш да викаш на черното бяло.
Мейдана, за който ти упорито твърдиш, че е предизвикан от САЩ, всъшност беше спонтанен МИРЕН протест след решението на Янукович да спре преговорите с ЕС и да се преориентира към Русия (колкото и да ти е чудно много хора в Украйна предпочитат да се сближат с ЕС, а не с майка Русия) Този МИРЕН протест искаше само едно - НОВИ ИЗБОРИ, на които да се види мнението на народа. Ако пак победи Янукович, явно масите искат Русия.
А какво получи протеста - около 100 протестиращи бяха избити от снайперисти. В резултат протеста ескалира и Янукович дезертира. Ти на това му викаш преврат.
Хубаво е да проумеете, че когато един президент започне да избива собствения си народ, защото мирно протестира срещу него ... той повече не може да бъде президент на своя народ и е въпрос на време да падне. И това падане не е ПРЕВРАТ. В Украйна не е имало преврат и в Сирия няма да има превра, когато Асад си отиде.
Атанасе, на твоя въпрос:
"Искам да запитам, колко пъти Путин се е месил във вътрешните работи на която и да е страна и е правел пролети, есени, майдани и т.н.????"
отговорът е много прост - кой окупира част от друга държава (Крим) и нападна друга държава (Донбас) ?
Искам да ми дадеш проимер за друга държава, освен Русия, която след студената война си е позволила да окупира и анексира чужда територия.

03.01 2016 в 21:21

ГЬОБЕЛСОВА ПРОПАГАНДА от ниско ниво. Баси, тея текстове на швабската радиоточка са на път да опровергаят мита за прословутото НЕМСКОТО КАЧЕСТВО. Нищо, че авторите въобще НЕ СА етнически НЕМЦИ.

То и Фюрерът между другото не е бил етнически немец, а АВСТРИЕЦ. И по негово време май слабите журналисти са ги пращали в концлагери.

Вече дори не ги и четем ПОРЪЧКОВИТЕ ПАСКВИЛИ на DW. Нито форма, нито съдържание. Пълно с правопиисни, печатни и стилистични грешки, и то в ужасен машинен превод. Абе демонократите за толкова тъпа ли я имат аудитрията? Омерзен съм.

03.01 2016 в 19:46

С радиоточка диалог води ли се? Поканил съм те да се осведомиш. Не искаш - ОК. Но не навирай нато, че вони.
Пък и сигурен съм, че швабата-генерал го чуваш за пръв път. Докладвай момче. Ако можеш...

03.01 2016 в 19:45

Честито ви путинки, успехите путински

Руското менте – най-голямото менте на света

Рафтовете на руските магазини са пълни с фалшификати. Цените на храните продължават да растат, а качеството им пада

Защитниците на правата на потребителите отбелязват, че една трета от стоките в родните магазини са приготвени в разрез с нормите. Най-често се фалшифицират храните. Кризата, в която страната отново се набута, както и президентския указ за въвеждане на контрасанкции, само изостриха ситуацията.

“Росстат” ежемесечно регистрира ръст на цените на храните. Положението е различно в различните региони, но като цяло за страната, от началото на годината цената на хранителните продукти се увеличи с 15%. Този скок е безпрецедентен и е пряко свързано с намаленото предлагане на вносни продукти, както и принудителната смяна на доставчиците на хранителни продукти.

Пазарът реагира на ембаргото с ръст на потребителските цени. За първите 11 месеца най-голямо е увеличението на цените на зърнените и бобови култури (44.9%), захарта (42,7%), слънчогледото олио (30.4%), плодовете и зеленчуците (30.7% ). В края на годината значително се повишиха цените на пресните домати и краставици – 1,7 пъти и 1,3 пъти, съответно, както и на зелето – 9,9%. Цените на рибата и морските дарове са се увеличили с 29,5%, на месото и птиците – с 15.4%, млякото и маслото – почти с 14%, на яйцата – с 18.2%, на хляба и хлебните изделия – с 14,3%.

Но продуктовото ембарго доведе не само до по-високи цени. Санкциите вместо да стимулират ръста на вътрешното производство, повлякоха драстично намаляване на качеството на продуктите. Това се признава дори от страна на властите.

“Росконтрол” редовно разкрива фалшива продукция, често вредна за здравето.

Особено остър е проблемът с фалшификатите при производството на млечни продукти. На рафтовете нарастна броят на родните “млекца”. Но качеството на стоките често е съмнително. Припомняме данните на “Росстат”, че вносът на палмово масло и неговите фракции за 10-те месеца на 2015 г. е нараснал с 25.1% и е 702 хиляди тона. Анализ на 40 проби от масло и сирене, направен от “Росконтрол”, доказа замяна на млечни мазнини с растителни, по-специално с палмово масло, в 70% марките.


Експертиза на деветте най-известни марки сметана показа ужасяващи резултати: само два вида отговарят на всички изискванията за безопасност и качество. В три от пробите са намерени опасни антибиотици, страничен ефект от които е глухота. Имат токсичен ефект и върху бъбреците, храносмилателната и нервната системи (причиняват световъртеж, гадене, повръщане, диария). “Росконтрол” направи експертиза и на сирена при популярните марки. Оказа се, че 15 от 20-те марки са фалшификат.За катастрофалната ситуация с млечни продукти говори и председателят на “Петербургски контрол” Всеволод Вишневецкий. Ако по-рано подправяха предимно скъпи продукти, сега фалшифицират дори киселите и пресни млека. На рафтовете можете да намерите мляко, в което няма млечна мазнина. Вече е регистриран случай, при който дете опитало това мляко, получава алергичен оток.

Повече тук:

http://ivo.bg/2016/01/03/