Да блокираме членството на Сърбия в ЕС заради Западните покрайнини

Велизар Енчев 11 ноември 2017 в 19:33 9114 1

След арестуването на български лекари в Босилеград посланикът ни в Белград получил инструкции от София да постави въпроса пред сръбските власти, съобщи МВнР, след като сръбската полиция провали хуманитарна медицинска акция за прегледи на българи в Босилеград.

Вместо правителството ни да връчи протестна нота и ултимативно поиска от Сърбия да спазва човешките права на българите в Западните покрайнини, ние караме посланика ни да поставя въпроси, на които знаем отговорите.

Вместо външният министър Захариева още днес да извика в МВнР сръбският посланик и му заяви, че Белград ни принуждава да блокираме членството на Сърбия в ЕС, нашият посланик получава кухи инструкции за празни разговори със сръбски чиновници.

Вместо т.нар. патриоти изпълнят предизборните си обещания и поискат автономия за Западните покрайнини (по подобие на автономията на Войводина), те гузно мълчат и карат евродепутата си Джамбазки да интервенира в Европарламента.

Обяснението за тази пасивност е просто: вицепремиерът Каракачанов следва директивата на Брюксел да тика Сърбия към членство в НАТО, поради което той и партньорите му не смеят да обелят и дума за програмите си, в които дори се иска връщане на Западните покрайнини в пределите на България.

За да прикрият бездействието си, ОП театрално поискаха от Сърбия Димитровград да върне старото си име Цариброд. Сякаш смяната на едно име ще спре сърбизирането на българите, които от 200 000 преди 30 години, днес са само 23 000.

Кога, ако не сега, когато сме член на ЕС, можем да защитим интересите на българите в Сърбия?

Кога, ако не сега, когато половин година ще ръководим Евросъюза, можем да извоюваме автономен статут на Западните покрайнини?

Кога, ако не сега, когато в кабинета са хора, изживяващи се като патриоти, можем да отхвърлим порочната ни нихилистична политика на Балканите?

Или просто всички предизборни клетви, заклинания и обещания са били поредната патриотична лъжа.

----

Апропо, на 27 ноември, когато се навършват 98 години от подписването на Ньойския договор, управляващите Сидеров, Каракачанов и Симеонов ще водят ли традиционното факелно шествие на патриотичните организации?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови