Взривът в оръжейния склад на Гебрев станал след спиране на тока

OFFNews 26 юни 2023 в 08:21 3075 1

Полиция е отцепила района около взривения склад.

Снимка БГНЕС/Иван Янев

Полиция е отцепила района около взривения склад.

Взривовете в оръжейния склад в Карнобат час след полунощ на 25 юни са станали малко след прекъсване на тока - разказа собственикът Емилиян Гебрев пред Нова тв. Дали другаде е спирало електричеството той не знае, но е убеден, че случилото се не е вследствие проявена небрежност, например запалена цигара.

Взривовете и последвалия пожар станаха ден след метежа на основателя на частната армия "Вагнер" Евгений Пригожин срещу властта в Кремъл заради острия му конфликт с ръководството на руското министерство на отбраната. Те станаха и година след подобен взрив в склад за боеприпаси на Гебрев. Тогава той заяви, че е 100% сигурен, че руски агенти стоят зад взрива на оръжейния му склад. Към днешна дата той няма никаква информация за разследването за първия случай. А каква е причината за втория - по този въпрос могат да се изкажат само разследващите, посочи той.

Оръжейната му фирма "Емко" бе включена в списък със санкционирани от руския президент Владимир Путин търговски дружества през 2022 г.

"Когато са взети всички мерки, няма как такова нещо да се случи. От миналата година досега нямаме каквато и да е информация за взрива тогава, за да се вземат изводи - коментира Гебрев. - Теоретически и практически е невъзможно някой да е запалил цигара в склада, който горя”, каза Гебрев днес и припомни, че взривовете и пожарът са били през нощта.

"По това време има само охрана. По принцип в този обект няма хора, освен когато има почистване или ремонтно-възстановителни дейности. Няма как да са цигари. Самият боеприпас не се запалва просто така. Трябва да се инициира нещо, което да го задейства и той да тръгне да се взривява - обясни Гебрев. - Охраната казаха, че системата се е нарушила, прекъснало е електричеството и след известно време са се включили взривовете.”

Относно охраната той уточни, че тя се осъществява от съответното предприятие от оградата навътре, от оградата навън - това е задължение и ангажимент на държавата, обясни Гебрев.

В момента няма достъп до обекта. Достъпът до него бе ограничен за 24 часа.

В този склад не е имало нищо, което да заминава за Украйна. Става въпрос за продукция за Африка - уверява Гебрев.

По думите му мащабът на унищоженото "не е малък".

По повод взрива бившият министър на отбраната Бойко Ноев заяви вчера пред bTV, че случаят „Гебрев“ от миналото лято е един от многото примери за „дела на трупчета“.

„Той е един от най-големите оръжейни бизнесмени в Европа и заедно с държавните предприятия „Сопот“ и „Арсенал“ неговите фирми поставят България сред първите държави по производство на боеприпаси в Европа. Значението на България за НАТО и ЕС е огромно“, категоричен бе той.

„Причината за тези взривове е, че тези, които извършват тези действия се чувстват безнаказани. България е едно място, където могат да правят каквото си искат. Тези хора, които са доказани със своето присъствие около взривовете и отравянията са оперативни работници на руските служби. Нищо от тях не се разследва“, посочи Ноев.

„Веществените доказателства, които са събрани, се унищожават. Делата се прекратяват. Снимки на взривовете са унищожени някъде из МВР. Доказателства са унищожени някъде из МВР“, заяви той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки