Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Обиски и арести при акции срещу купуването на гласове в цялата страна

OFFNews 11 ноември 2021 в 13:15 1082 0

Снимка МВР

Обиски и арести при акции срещу купуването на гласове бяха извършени в страната. Няколко дни преди изборите специализирани операции се провеждат в редица области.

Във Видинска област са задържани трима мъже по сигнали за купуване на гласове. Образувани са и четири досъдебни производства.

Вчера полицаите претърсили частни имоти и търговски обект в три населени места. От домовете на 41-годишен във Видин и 52-годишен в Брегово, и от магазин на 56-годишен в Ново село, разследващите иззели тетрадки и тефтер с имена на лица и изписани парични суми срещу тях. 

След сигнал за купуване на гласове полицаи претърсили частен дом в село Горни Лом. Там открити и иззели сумата от 1500 лева (банкноти с номинал 50 и 100 лева). Образувано е досъдебно производство.

При акция срещу купуването на гласове в Бургас днес са задържани двама души, предаде БНТ. Операцията е започнала рано тази сутрин в квартал "Победа". 

По първоначални данни арестуваните са използвали финансовата зависимост на своите съседи. Обещавали им опрощаване на заемите, ако гласуват за определена политическа сила. Претърсени са и домовете на задържаните. В тях служителите на МВР открили голямо количество пари и златни накити.

Вчера акция имаше и в столичния квартал "Факултета" и в района на Виетнамските общежития. В операцията са участвали служители на Националната полиция, Жандармерията и СДВР. Един от проверяваните адреси е магазин за хранителни стоки в бившите Виетнамски общежития. 

В Монтанска област също е проведена акция. В квартал "Кошарник" е задържан 25-годишен местен жител. От обитаваните от него къщи са иззети 10 свидетелства за регистрации на МПС, собственост на различни хора, 5 заложни билети, 283 грама златни накити, флаш памет, 3 ключа за МПС, които не са собственост на обитателя на имота и неговото семейство.

25-годишният е задържан за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство за осъществяване на незаконна лихварска дейност.

В Русе един човек е арестуван по подозрение за търговия с вот. Претърсват се 4 адреса, както и автомобили по досъдебни производства за нарушения на изборния процес, съобщава Нова ТВ. При извършени претърсвания е открита голяма сума пари в лева, евро и долари. Намерен е и килограм злато, както и списъци с имена.

14 души са задържани във Варненска област. Проведена е акция в общините Провадия, Белослав, Долен Чифлик, както и във Варна. Извършват се претърсвания на 22 адреса. Намерени са големи суми пари - около 50 000 - 60 000 лева в различни валути. Открити са тетрадки с описани имена на населени места, списъци с лични данни, рекламни материали на една партия, компютърни конфигурации, телефони, предаде БНТ.

Намерена е тетрадка с описани 48 000 лв. за община Аврен, за община Провадия обща стойност - 146 000 лв., за община Белослав - 15 400 лв., за община Дългопол - 23 100 лв., като общата сума възлиза на 231 800 лева.

Претърсване има и в кметствата в селата в Петров дол, Блъсково, Бозвелийско и Градинарово, с цел проверка на постъпили данни в полицията, че кметове са оказвали натиск да се гласува за определена партия.

Акции имаше и в Сливенско, Ихтиман и Видин, Симеоновград, Нова Загора, КаблешковоТополчане и Селиминово.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews