Полицията спипа купувачи на гласове в Ихтиман и Видин - лихварка и търговци на накити

OFFNews Последна промяна на 05 ноември 2021 в 11:53 965 2

Снимка pixabay

В рамките на специализирана полицейска операция за противодействие на престъпленията срещу избирателните права на гражданите и нарушения на изборното законодателство, вчера е задържана жителка на Ихтиман, осъществявала незаконна лихварска дейност.

Полицейските действия били предприети от служители на Криминална полиция в ОДМВР-София и РУ-Ихтиман с цел извършване на проверка по получена информация.

В хода на акцията бил проверен частен адрес в Ихтиман, където под легло в спалнята са открити и иззети 10 лични карти, шест банкови карти на жители на града, трудова книжка, тефтер с изписани имена с вписани различни суми срещу всяко от тях и тефтерче с други документи. Обитателката на адреса е задържана за срок до 24 часа и по случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 252 от НК. В хода на първоначалните действия по разследването е установено, че поставяйки своите „клиенти" в условията на пълна зависимост, 40-годишната жена е оказвала натиск върху тях да упражнят правото си на глас за определена политическа партия. Това потвърдили в снетите им сведения и всички притежатели на намерените лични карти.

Основната схема, прилагана от задържаната при осъществяване на престъпната й дейност, била, при заемането на парични суми да задържа като залог личните и банковите карти на потърсилите я за финансова помощ граждани. Разпореждайки се с постъпленията по дебитните карти на своите длъжници, тя манипулирала свободния им вот на предходните парламентарни избори, посочвайки им кой номер на бюлетина да изберат, като в замяна опрощавала лихвата за един месец. Сред потърпевшите е установен и възрастен неин роднина, поставен в условията на безпомощност и зависимост, както финансова, така и по отношение на основното му право да гласува по собствен избор и воля.

Материалите по делото са докладвани в Софийска окръжна прокуратура за одобрение и отделянето на част от тях по преценка с оглед образуването и на второ досъдебно производство – за престъпление против политическите права на гражданите.

Полицията във Видин пък хвана двама мъже заподозряни в купуване на гласове - търгували със златни накити, тютюневи изделия без бандерол и дрехи, брандирани с лого на известни търговски марки.

В частния имот на единия мъж в село Арчар полицията намира тетрадки със списъци от имена и парични суми изписани срещу всяко име, 15 000 лева и златни накити. 

Отделна акция във видински хранителен магазин в кв. "Нов път", полицията открива още тетрадки със списъци на хора и конкретни суми, както и 1035 лева. На същата улица в частен имот, полицаите отново откриват подобна тетрадка, кутии цигари без бандерол и 137 тениски и суичъри, брандирани с известни марки. 

Във видинското полицейско управление са образувани две досъдебни производства. 

Междувременно тази сутрин започна и полицейска акция в община Бяла Слатина. Местната полиция и жандармерия провежда операция с цел превенция купуването на гласова. 

Превантивните действия на полицията в община Бяла Слатина са част от специализираната полицейска операция в цялата страна, разпоредена от главния секретар на МВР Петър Тодоров.

Подобни акции ще бъдат проведени във всички общини на територията на област Враца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови