Над 120 задържани за безредиците в Пловдив (снимки)

OFFNews 14 февруари 2014 в 19:32 4340 10

Над 120 души са задържани в полицейските управления в Пловдив по време и след протестите днес.

При безредиците днес към 11.30 часа е блокирано движението по бул. ”Шести Септември” и в двете посоки, в отсечката между бул.”Руски“ и бул.”Цар Борис ІІІ Обединител”.

Демонстрантите са хвърляли бомбички и факли, както към съпровождащите полицаи, така и към намиращите се наоколо граждани и търговски обекти, съобщават от МВР.

В района на Джумая джамия, пред която е изграден полицейски кордон, в продължение на около 20 минути са скандирани расистки призиви, хвърляни са факли, бомбички и камъни по посока на джамията. Счупени са два прозореца на джамията.

След това протестиращите са продължили до Турското консулство. Там хулиганите са хвърляли бомбички и твърди предмети по полицейските сили и в посока на консулството.

Шествието е продължило по бул. ”Цар Борис ІІІ Обединител” в посока към централата на ДПС в Пловдив, където отново са отправяни расистки скандирания. 

Сред атакуваните обекти е и павилион от веригата "Lafka", предаде местната Пловдивска обществена телевизия. Магазинчето е било обстрелвано с камъни и бомбички. Изпочупени са стъклата на lafka-та. 

Двама младежи и млада жена бяха с кървящи рани по главите. Един от ранените е 20-годишният Костадин Герчев, студент по политология, съобщава Радио Пловдив.

МВР: Кметът на Пловдив не реагира до 15 ч.

След всички хулигански действия по време на протеста за Джумая джамия в 13 часа и по съгласуване с главния прокурор Сотир Цацаров входираме искане да бъде забранено това мероприятие от кмета на Пловдив, заяви пред bTV главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

До 15 часа ответна реакция и отговор не са предприети, въпреки че инициативата е била съгласувана за провеждане до 11 часа, съобщават от пресцентъра на МВР.

Съгласували сме всичките си действия с прокуратурата, имаше щаб на място, апелативен прокурор, окръжен прокурор, директор на областната дирекция на МВР. Аз съм държал постоянна връзка с главния прокурор и трябваше след негово обаждане кметът на Пловдив да пусне нареждане – да спре протеста, подчерта Светлозар Лазаров.

Борисов: МВР да не прехвърля вината върху кмета 

Възразявам срещу опитите на главния секретар на МВР да прехвърли вината за безредиците върху кмета на Пловдив. Това написа в профила си във Фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод протеста срещу претенциите на Главното мюфтийство по отношение на Куршум джамия.

ГЕРБ категорично осъжда всички форми на проява на агресия и вандализъм спрямо религиозните храмове в страната, пише в декларация на партията.

Без значение дали са християнски, мюсюлмански, еврейски или други, храмовете са място, където всеки гражданин може да отправя свободно своите молитви. Ето защо подобни действия, като днешните в град Пловдив, са недопустими за страна-членка на Европейския съюз. От ГЕРБ винаги сме заявявали, че всеки гражданин има право и на протест, но той трябва да бъде изразен само по начините, позволени от закона. Като членове на Европейската народна партия, ние от ГЕРБ призоваваме към толерантност и спазване на европейските демократични ценности, се посочва още в позицията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!