МВР министърът с още разкрития: Ако не гласуваш правилно, те уволняват

Разследваме 14 трансплантации в болница "Лозенец", установихме контакт с Молдова, заяви министър Рашков

OFFNews 24 юни 2021 в 11:02 7089 0

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков разкри случаи на контролиран вот, след като вчера огласи, че в горското стопанство в Смолян ти дават дърва, само ако гласуваш правилно

Опитват се определени политически сили за пореден път да "провеждат" в кавички изборна кампания с натиск върху избиратели, заяви той на Международната конференция за трафик на хора.

"Към представители на фирми с по-голям брой служители, дори се поставя под въпрос оставането на работа на някои служители в зависимост от това за кого гласуват. Има притискане на български граждани от известни етноси със същата цел, някой иска да управлява държавата, изкривявайки волята на хората", обясни Рашков.

По думите му е огромно желанието да се влезе във властта от някои дори с цената на престъпление. "Ще противодействаме на това, затова е служебното правителство, МВР ще си упражнява правомощията по закон", категоричен е министърът. 

Рашков смята, че вероятно тези процеси ще се задълбочат - "старанието и усилията на някои да стимулират граждани да гласуват не по волята им, а на основата на нещо друго, което деформира изборите".

Относно разкритите незаконни трансплантации в болница "Лозенец" Рашков обясни, че в момента тече разследване във връзка с 14 трансплантации. "Материалите ми бяха изпратени от здравното министерство, започна разследване. Първоначалните данни са, че са извършени груби нарушения на закона и на медицинската практика", добави той.

"Как ще се развие разследването, не мога да прогнозирам, но първоначалните данни са, че трябва да се идентифицират виновните лица и да бъдат предадени на прокуратурата. За изясняването на някои факти е установен контакт с представители на Молдова, които да съдействат за установяването на лица, явили се като донори в България", каза още ресорният министър. 

За трафика на хора и наказанията, налагани от съда, Рашков обясни, че не може успешно да се противодейства на престъпленията с трафика на хора, ако продължават да се налагат условни присъди. "Очевидно е, че тези либерални наказания не могат да окажат превантивно и възпиращо деяние върху дееца", добави той.

Вътрешният министър заяви и че отстраненият директор на полицията в Пловдив ст. комисар Йордан Рогачев е в отпуск до есента. 

"Няколко ръководители на служби, след стъпването в длъжност на служебното правителство, излязоха в дългосрочен неплатен отпуск. Директорът на пловдивската дирекция е излязъл в отпуск по болест, а сега - в отпуск по майчинство до есента. Поради наличието на изискуемите в закона основания и факти по отношение на него е започнало дисциплинарно производство", коментира Рашков.

По думите му дирекцията в Пловдив в момента "работи нормално и без да бъде ръководена от излезлия в майчинство Рогачев. Още преди месец са задържани няколко служители от едно районно управление там, които са обвинени в извършване на престъпления. И е много странно излезлият в дългосрочен отпуск да не знае какво се прави в едно от подчинените му районни управления. Само поради факта, че не знае, очевидно не му е там мястото".  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови