МВР и военни влязоха на оглед на мястото на взрива

OFFNews Последна промяна на 02 октомври 2014 в 09:34 8055 3

Прокурори позволиха оглед на мястото на взрива

Снимка Вяра Йовева, Министерство на отбраната

Пустинна котка.

Прокуратурата е дала разрешение да се направи оглед на мястото на взрива. 

Следователи от Националното следствие ще поемат разследването на инцидента в завода край с. Горни Лом.

Специално оборудван екип на Министерството на вътрешните работи ще влезе във взривения в село Горни Лом цех, съобщиха от ведомството. Вече са направени снимки на терена от безпилотен самолет. 

По първоначални данни няма опасност за жителите на село Горни Лом. Районът на инцидента е отцепен. Създадена е необходимата организация, съвместно с Окръжната прокуратура във Видин, за провеждане на първоначални действия по разследването. По разпореждане на главния прокурор на място са изпратени следователи от Националната следствена служба.

Шест военни безпилотни самолета са доставени на мястото на инцидента. Заедно с тях има и бронирана машина тип "Пустинна котка" на Военна полиция. Министерството на отбраната изпрати на място два специализирани екипа. Първата група военнослужещи пристигна на мястото на инцидента в 2.50 часа сутринта. Тя е в състав от петима военнослужещи от в.ф. 54880 – Казанлък от състава на 61 Стрямска механизирана бригада и е водена от капитан Николай Николов. Групата разполага с 6 броя безпилотни самолети, съобщават от военното министерство.

Втората група, пристигнала в Горни Лом в 4.30 часа тази сутрин, е модулна група за обезвреждане на невзривени боеприпаси от състава на в.ф. 28880 – Белене. Групата е в състав от 6-има военнослужещи под командването на капитан Николай Георгиев.

15 души са в неизвестност след взрива в цеха за обезвреждане на боеприпаси край Горни Лом. В момента на взрива на място е имало 12 работници и трима души от ръководството на цеха. Сред е бил изпълнителният директор на завода Емил Митков, който е син на собственика на фирмата, стопанисваща завода Видекс" АД.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.10 2014 в 15:07

Защото се предполага, че каквото има да гърми ще се изгърми до 24 часа. Представи си, че след големия взрив, някъде там е останало да тлее нещо. Влизат спасителите и онова "нещо" вземе, че точно тогава се взриви и ги разпарчетоса... Тогава кой ще е виновен за тяхната кончина?
24 часа е застраховка точно за тези, които първи ще влязат.

02.10 2014 в 11:25

Демокрация и пазарна икономика в действие- роби без зъби обезвреждат мини за 120 евро на месец - колкото да си платят тока на олигарсите.А правозащитниците и либерал –демократите реват за правата на „бежанците“ от третия свят, на които същите тези роби осигуряват жилище, храна, безплатни ток, вода, медицинско обслужване и джобни….

02.10 2014 в 10:57

Бог да прости загиналите!
Някой знае ли какво е "утилизация" на мини, снаряди и други военни взривни устройства? Това близко ли е до копането на картофи и бране на домати? Защото все си мисля, че това с "утилизацията" е работа за висококвалифицирани специалисти и то в специални помещения, камери и оборудване, които би следвало да са много по-различни от една селскостопанска постройка.
Интересно ми е и друго - Гърците нямат ли си села и селяни, които да им "утилизират" взривните материали и съоръжения, ами ги пращат в България?