Властите издирват 15 души след взрива

Ивайло Анев Последна промяна на 02 октомври 2014 в 09:34 3911 2

Снимка IMPACT PRESS GROUP/Петър Петров

15 души са в неизвестност след взрива в цеха за обезвреждане на боеприпаси край Горни Лом. В момента на взрива на място е имало 12 работници и трима души от ръководството на цеха. Сред тях е бил изпълнителният директор на завода Емил Митков, който е син на собственика на фирмата, стопанисваща завода Видекс" АД.

Както OFFNews съобщи късно снощи, вероятно 15 са жертвите при експлозията.

„Наясно сме колко са били хората, но не можем да съобщим официална информация преди тя да бъде установена и потвърдена по съответния ред”, коментира и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

„В 17:05 часа е получен сигналът, малко преди 17:00 часа е първият взрив. Около 18:00 часа влизат наши служители, без да е съгласувано с нас. Това е било твърде опасно, колегите като хора ги разбирам, но като ръководител имам определени резерви. Те са се изтеглили и е създадена организация за отцепване на района”, разказа Лазаров и също потвърди, че „няма данни за признаци на живот”.

По думите му, след като изтекат 24 часа от последния взрив, избухнал малко след 21:00 часа снощи, на мястото първо ще влезе техника на Министерството на отбраната. „Ние все пак отговаряме и за живота на нашите служители”, подчерта Светлозар Лазаров.

Той увери, че още от първите часове след взривовете е създадена организация и на място има психолози, които да говорят с близките на хората, които са били в завода.

„Опасност за населеното място няма. Не така обаче стои ситуацията на терен – там все още има опасност от вторични взривове. Релефът на местността и начинът, по който е построен заводът, не създават опасност за населението”, увери още веднъж директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” комисар Николай Николов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.10 2014 в 09:59

Я да ги видим тези власти сега.
Прочетете долния текст, моля:

"02.10.2014 08:29:14
Мисля, че е редно да се информират гражданите, че собственик на з-д „Миджур” е фирмата „Видекс – АД” с генерален директор Валери Митков – близък приятел на президента Георги Първанов. Твърди се, че една от любимите президентски винарни е „Лопушката", мажоритарен собственик на която също е инж. Митков. А злите езици говорят, че президентът е истинският собственик на Видекс, а може би на винарната. Дори спрягат името на видинския адвокат, извършил прехвърлянето на фирмата от Зорка Първанова на Валери Митков. Това ние обикновените хора от Горни Лом няма как да докажем, но някой смел журналист би могъл да се поразрови по въпроса. Нека споменем за още някои „геройства” на Видекс, които определено са доказана истина: През 2002 г. две експлозии, също предизвикани от пожар, сринаха до основи тогавашния цех за производство на тротил на завод "Миджур". През април 2006 г. избухна пожар в з-д „Миджур’, при който загина инж. Илия Симов. В началото на март 2007 г. ЗИЛ, натоварен с амонит, произведен от Видекс, се взривява до открития рудник "Република" близо до Перник и нанася много материални щети. При направения анализ в „Минпроект” е установено, че взривното вещество е недопустимо за употреба в България. На 18 май 2007 г. експлозия в цех на завод „Миджур" отне живота на 28- годишния Людмил Стефанов, и е ранена тежко Венета Георгиева, на 39 г. На 3-ти февруари 2010 предизвикан от неизправна машина пожар доведе до експлозия в завода. Аварията коства зрението на технолога на предприятието и рани тежко трима от колегите му. За последните 8 години в завода се случиха 6 сериозни инцидента, които убиха двама и осакатиха общо 7 човека. Според експертите, следящи случая, меко казано „благосклонното” отношение на институциите спрямо ръководството на завода се дължи на стабилните връзки, които Валери Митков, собственик на предприятието, има с президента Георги Първанов. А наказани от фирмата просто няма."

02.10 2014 в 09:57

"Около 18:00 часа наши служители, без да е съгласувано с нас."
Мдаааа....
 
X