Проверка открила фрапиращи нарушения дни преди взрива

Ивайло Анев 02 октомври 2014 в 08:46 4814 2

Инспекцията по труда е проверила завода в Горни Лом на 6 август и са установени 13 нарушения - старо работно оборудване в процес на утилизация, липса на втори изход в цеха за утилизация, нямало е инструкция за безопасност, обяви социалният министър Йордан Христосков.

От началото на годината са издадени 7 акта на ръководители в предприятието, обясни Христосков, за последните предписания процедурата е стигнала също до налагането на наказания.

Христосков обясни, че заводът трябва да бъде затворен.

Преди две седмици служба КОС, която е под шапката на МВР е направила проверка във взривения завод в Горни Лом. Констатирани са нарушения, свързани със съхранението на боеприпаси и разминаване в количествата. Съставени са били три акта. Това стана ясно от думите на експерта по обезвреждане на боеприпаси и бивш министър на отбраната Валентин Радев.

„Вероятно става въпрос за човешка грешка при взрива в Горни Лом, нарушение на технологията. Тя може да е станала при работа със самите взривни изделия", каза в пряка връзка един от най-големите експерти по обезвреждане на боеприпаси у нас и бивш министър на отбраната Валентин Радев.

„По думите на собственика Валери Митков е правена утилизация, при която са взривени гръцки мини. И двата цеха ги няма. При взрива са избухнали всички налични мини, това е информацията, която има от хората, които са влезли вчера. Въпреки 24-часовата забрана, това е правилното решение", заяви Радев.

"Още вчера са влезли и са видели кратерите – сградите ги няма. Досега няма потвърждение за камиони с мини, или поне не са били в близост. Тук става въпрос за мини, които са били в цеховете. Предполагаме, че взривното вещество е била смес от тротил", допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!