Quantcast

Проверка открила фрапиращи нарушения дни преди взрива

Ивайло Анев Последна промяна на 02 октомври 2014 в 08:46 4083 2

1/1

Инспекцията по труда е проверила завода в Горни Лом на 6 август и са установени 13 нарушения - старо работно оборудване в процес на утилизация, липса на втори изход в цеха за утилизация, нямало е инструкция за безопасност, обяви социалният министър Йордан Христосков.

От началото на годината са издадени 7 акта на ръководители в предприятието, обясни Христосков, за последните предписания процедурата е стигнала също до налагането на наказания.

Христосков обясни, че заводът трябва да бъде затворен.

Преди две седмици служба КОС, която е под шапката на МВР е направила проверка във взривения завод в Горни Лом. Констатирани са нарушения, свързани със съхранението на боеприпаси и разминаване в количествата. Съставени са били три акта. Това стана ясно от думите на експерта по обезвреждане на боеприпаси и бивш министър на отбраната Валентин Радев.

„Вероятно става въпрос за човешка грешка при взрива в Горни Лом, нарушение на технологията. Тя може да е станала при работа със самите взривни изделия", каза в пряка връзка един от най-големите експерти по обезвреждане на боеприпаси у нас и бивш министър на отбраната Валентин Радев.

„По думите на собственика Валери Митков е правена утилизация, при която са взривени гръцки мини. И двата цеха ги няма. При взрива са избухнали всички налични мини, това е информацията, която има от хората, които са влезли вчера. Въпреки 24-часовата забрана, това е правилното решение", заяви Радев.

"Още вчера са влезли и са видели кратерите – сградите ги няма. Досега няма потвърждение за камиони с мини, или поне не са били в близост. Тук става въпрос за мини, които са били в цеховете. Предполагаме, че взривното вещество е била смес от тротил", допълни той.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.10 2014 в 11:58

"Христосков обясни, че заводът трябва да бъде затворен."
Грешка! Заводът е ТРЯБВАЛО да бъде затворен поради опасност за живота на работещите. Но НЕ Е БИЛ и затова сега 15 души са мъртви!

02.10 2014 в 09:48

Пълни глупости!
Инспекцията по труда ще проверява съхраняването и утилизацията на боеприпаси. Пълна некомпетентност на всички нива!
И какво "открили": нямало втори изход... Щото като се взриви цеха, да може да излизат оцелелите ли? Абе, ненормалници, сградите даже ги няма, какъв втори и изход? И десет изхода да има, все тая.
Нямало инструкция за безопасност! Не инструкция, а допуск е нужен за работа с боеприпаси. При това допуск не за куцо, сляпо и сакато, а въз основа на цяла нормативна база... Държавата сега се сетила. "Сетила се Мара да се побара".
"Старо работно оборудване"? Ха-ха-ха(много иразително и с много сарказъм)!