Искра от двигател на ракета причинила взрива в Костенец

OFFNews Последна промяна на 08 август 2014 в 15:44 1939 0

Взривът, който избухна тази сутрин във военния завод в Костенец е възникнал при унищожаване на барут, вложен в двигателя на авиационна ракета. Предполагаема причина за инцидента е прехвръкнала искра, която запалила складиран наблизо тетрил.

Това съобщиха от „Главна инспекция по труда”, като уточниха, че вече е започнала проверка за установяване на причините за взрива.

От там казаха още, че на работодателя е връчен акт за спиране на дейността по контролираното унищожаване на взривни вещества. Предстои да бъдат изяснени обстоятелствата, довели до злополуката.

Екип от инспектори по труда е бил на мястото на злополуката около 10.30 ч. Те огледали мястото на инцидента и изслушали лицето, извършвало дейността, е установено, че взривът е възникнал от складираните наблизо в чували с взривоопасни вещества.

Предстои да бъдат изяснени обстоятелствата, довели до злополуката.

Военният завод подлежи на периодичен контрол за спазване изискванията за осигуряване на здраве и безопасност при работа, тъй като е с високорисков потенциал.

От 2011 г. до сега са извършени 6 проверки от инспектори по труда. За този период са констатирани 40 нарушения, от които 34 са свързани с осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. На предприятието са приложени принудителни административни мерки.

Сред по-сериозните нарушения на завода са: неизвършена категоризация по пожарна опасност на всички работни помещения; наличие на теч от тавана на склад за съхранение на експлозиви; теренът около и пред производствени сгради се е използвал за съхраняване на боеприпаси, които подлежат на утилизация; планът за предотвратяване и ликвидиране на аварии не е съдържал плана на предприятието със схемите на енергоносителни системи, водоеми, транспортни съоръжения, противопожарни съоръжения и др., както и профилактични мерки за предотвратяване на аварии.

Всички нарушения са били отстранявани в срок и на завода не са налагани парични санкции.

Във военния завод „Терем – Цар Самуил” ЕООД работят около 80 души. Предприятието е с високорисков потенциал заради предмета си на дейност, който е свързан с ремонт, производство и утилизация на боеприпаси, производство на промишлени експлозиви и унищожаване на военно оборудване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови