Христосков: Виновник за инцидента в Горни Лом е работодателят

OFFNews 07 октомври 2014 в 14:19 4403 2

Йордан Христосков

„Основната отговорност за инцидента в завода за производство и съхранение на взривни вещества и утилизация на боеприпаси в с. Горни Лом, собственост на „Видекс” АД, се носи от работодателя".

Това обяви пред bTV служебният социелн министър Йордан Христосков. Преди седмица при взрив в завода в Горни Лом загинаха 15 души.

По думите му работодателят се е отнасял с пренебрежение и престъпна небрежност към предписанията на служба “Контрол на общоопасните средства” (КОС) и Главна инспекция по труда (ГИТ)“.

Министърът уточни, че сред вероятните причини за взрива са неспазването на технологичния процес и наложените високи норми на производство на работниците.

„Независимо от налаганите административни предписания, съдът е отменял част от тях“, напомни Христосков.

Последната самостоятелна проверка на ГИТ в завода в Горни Лом е на 8 август 2014 г. и е констатирала 13 нарушения. При съвместната проверка с КОС на 10 септември е установено, че те не са отстранени.

Всички 21 предприятия с подобни производства са обект на контрол от страна на ГИТ. Проверките са системни. В последните 1,5 години са извършени 101 проверки в тези предприятия и са констатирани над 400 нарушения. Отстранени са 7 души.

Вицепремиерът каза, че лично е съобщил на близките на починалите 15 работници, че при огледа на мястото на инцидента не са намерени следи от хора.

„Ще направим всичко възможно да бъде наказан виновникът. ГИТ обаче не е органът, които може да носи пряка отговорност за инцидента. Отнемането на лиценз за осъществяване на такава дейност е в правомощията на МВР“, уточни министърът.

Хрискосков обяви още, че се работи се по ускоряване на процедурата по издаването на смъртни актове. Той уточни, че в случай на загинали повече лица без останки от тях, кметът на населеното място може да състави протокол, който да се предостави на районната прокуратура, за да се издадат смъртни актове и удостоверения за наследници.

Правителството ще определи по 10 000 лв. за наследниците на всеки един от загиналите. Агенцията за социално подпомагане ще подпомогне с по 325 лв. тези, които отговарят на условията за тази помощ.

Националният осигурителен институт (НОИ) изплаща 540 лв. на наследниците на всеки загинал. Всички, които имат право на наследствена пенсия, ще получат такава.

С помощта на социални работници формалностите с цялата документация ще бъдат оформени в домовете на близките на загиналите, обеща социалният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!