Кметът на Чупрене: Няма да има наказани за трагедията в Горни Лом

OFFNews 04 октомври 2014 в 15:44 5837 1

Кметът на Община Чупрене Ваньо Костин.
Кметът на Община Чупрене Ваньо Костин.

"Заводът в село Горни Лом гърмя няколко пъти, но виновни наказани не сме видели да има или поне не сме чули. Много думи ще се изговарят, но не мога да кажа какво реално ще се случи. Не вярвам да има наказани виновни", заяви кметът на Община Чупрене Ваньо Костин пред "Фокус".

Той обясни, че през четирите мандата, в които е бил председател на общинския съвет и кмет на общината, в завода са станали четири инцидента – през 2006, 2007, 2010 и 2014 година, но наказани не е имало.

Костин каза, че в в момента на трагедията в завода в Горни Лом са работили 15-18 души от Чупрене, но преди години тяхната бройка е била 80-100 души.

Заседание на Националния съвет на Българския Червен кръст реши да отпусне финансова помощ на семействата на загиналите и пострадалите от взрива във военния завод в Горни Лом.  
 
„5000 лева ще бъдат предоставени за издръжка на петгодишното дете, на което и двамата родители загинаха в завода. Ще предоставим и по 1000 лева на пострадалите семейства, които са загубили роднините си. По този начин считаме, че изразяваме нашата човешка съпричастност – нещо, от което хората в момента имат голяма нужда”, каза Христо Григоров, председател на БЧК.

Междувременно Видинската митрополия предложи да се направи общ мемориал за загиналите при взрива. Телата им не бяха открити и има проблеми с издаването на смъртни актове. Предложението е да се изгради своеобразен символичен гроб на жертвите от инцидента, на който близки, роднини и колеги да почитат паметта им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови