Прокуратурата с две версии за взрива в Горни Лом

OFFNews 04 октомври 2014 в 18:13 6353 1

Неправилна утилизация или експлозия в машината за мелене на взривни вещества са работните версии на прокуратурата за причините за взрива в Горни Лом.

В хода на раследването на причините за инцидента след извършения в петък „статичен оглед“ беше извършен и „динамичен оглед“ на мястото на взрива.

Огледът е извършен със съдействието на съдебни лекари, специалисти по взривни устройства от СОБТ и сапьори от Българската армия.

При разместването на пръст и бетонни отломки са намерени човешки трупни части, които са предадени за изследване в Катедра „Съдебна медицина“ към Александровска болница.

Разследващите са открили пет кратера, които са се образували вследствие на детонирал на пет места взривен продукт.

Разрушенията и жертвите са в резултат на голямото количество взривни вещества, преработвани в завода, обясняват от прокуратурата.

Часове преди взрива изпълнителният директор на фирмата е поискал от служба КОС на 5-о РУП-София разрешение за транспорт на 800 000 противопехотни мини от завода „Миджур“ до склада на фирма в Сеславци, но му е отказано.

На 30 септември и 1 октомври по договор в завода са доставени шест ТИР-а с мини, които са разтоварени в складово помещение. В склада днес е извършен оглед и той е запечатан, допълват от прокуратурата.

Днес са направени огледи и на лаборатория и складове за мини и готова продукция, които се намират на територията на завода.

След направените огледи и проверки прокуратурата съобщи за два работни варианта за причините за инцидента – експлозия на взривно вещество в машината за мелене на взривни вещества и неправилна манипулация на етап от утилизирането на мините.

Версиите са съвсем начални и се очаква да бъдат потвърдени или отречени след съответните експертизи. Действията по изясняване на инцидента продължават, увериха от прокуратурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови