Започват масирани проверки във военните заводи след трагедията в Горни Лом

Offnews 04 октомври 2014 в 13:27 4632 0

След трагедията в Горни Лом се очакват масирани проверки на безопасността на работата във всички военни предприятия у нас, съобщава БНТ.

Ще се проверяват условията на труд и съхранението на взривни материали. В Пловдив обаче все още не е получена заповед за проверка на ВМЗ Сопот, съобщиха от инспекцията по труда в Пловдив.

В най-големия оръжеен комплекс – ВМЗ-Сопот, работниците не се страхуват за живота си, но признават че винаги са възможни инциденти при работа с боеприпаси. Служители на завода помнят последният голям взрив в предприятието. Това е станало през 1978 г. и двама души загиват. Няколко години по-късно цялото производство на взривни материали е изнесено на 15 километра извън града.

От ръководството на предприятието не се притесняват от проверки, защото изпълняват всички предписания на компетентните органи за безопасност на работните места и най вече в помещенията за обработка на взривни материали. Не отговарят на истината и слуховете в Сопот, че са назначени 300 души, които са без образование и не са преминали подготовка за рисково производство.

Работниците във ВМЗ-Сопот се инструктират за безопасност всеки ден. От вчера обаче се засилва контролът в цеховете. Очакват се проверки от МВР и инспекцията по труда. Финансовите проблеми от последните години, когато работниците стачкува са минало. Заводът е с осигурени поръчки за две години напред.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови