Завръщането на краля или защо ски бягането има крещяща нужда от Нортхуг

OFFNews 11 април 2017 в 20:48 3136 0

Сензационната новина, че Петер Нортхуг иска да се състезава за Русия вместо за родината си Норвегия извади от унес феновете на ски бягането след края на сезона. Мразен и обичан едновременно, 31-годишният норвежец със сигурност не оставя феновете равнодушни. Той обича да провокира, като сред "жертвите" на голямата му уста е попадал дори кралят на Швеция Густав.

Вижте повече за намеренията на Краля и реакцията в Русия тук

С две олимпийски титли, 13 златни медала от световни първенства и 31 победи за Световната купа норвежецът Петер Нортхуг доскоро беше приеман за безспорния Крал на ски бягането. През последния сезон обаче той беше бледа сянка на себе си и той дори трудно намираше място в отбора на Норвегия, а участието му за световното първенство в Лахти беше под въпрос.

"Ситуацията е такава, че съм 13-а резерва", сподели с горчивина 31-годишният норвежец, който се превърна в нещо като плашило за враните - името му не отговаряше на представянето на пистата. Натискан да се оттегли, той обаче остана, давайки си сметка, че има нужда от шокова терапия, за да възроди кариерата си. Евентуален трансфер в Русия би била точно терапията, от която има нужда.

Последният сезон в ски бягането показа, че спортът крещящо има нужда от Нортхуг, защото рискува да изпадне в летаргия. Ски бягането по принцип има репутацията на скучен за гледане спорт, но личности като Нортхуг могат да го превърнат във вълнуващо зрелище. За ски бягането той е това, което е Рони О'Съливън за снукъра - тайната кулинарна съставка, която превръща и най-баналната гозба в кулинарен шедьовър.

Още като юноша Нортхуг се превръща в сензация. Той е толкова ярка фигура, че спонсорите сами се тълпят пред вратата му с договори. Провалът на Норвегия на зимната олимпиада в Торино 2006 предизвиква скандал, защото той не е повикан в състава. За Ванкувър 2010 грешката е поправена и той се отплаща със злато на 50 км и отборния спринт.

Петер се превръща в суперзвезда, но в душата си остава едно хлапе, което не спира да радва зрителите с маймунджулъците си. Той обича да се подиграва със съперниците си, като любимите му жертви са конкурентите от Швеция. Той е толкова недостижим за тях в най-добрите си години, че веднъж си позволява да финишира с шведско знаме, вместо с норвежкото в ръка.

"Нека да си припомнят как изглежда", казва ехидно Нортхуг. Той е финиширал и с вдигнати в почуда ръце.
"Къде са ми съперниците?", сякаш пита Нортхуг, а след това се е обръщал директно към крал Густав пред телевизионните камери.

През 2014 година той се забърква в скандал, като бяга от катастрофа, след като е управлявал колата си след употреба на алкохол. Отзвукът е огромен. Нортхуг се разминава със затвор, но интересът към ски бягането расте и спонсорите са доволни.

Той вече открито е наричан Краля. Самочувствието му расте и стига до там, че влиза в открит конфликт с федерацията заради отказ да участва за националния отбор. Конфликтът се уталожва с времето, но атмосферата около него е завинаги отровена.

В какво се крие тайната на Нортхуг, чиято сила е в маратонските дистанции. Той винаги избира една много рискована тактика, която е довел до съвършенство. Нортхуг просто диша във врата на лидерите през цялото състезание, като не позволява да се откъснат опасно далеч. Подобна тактика е наричана на жаргон "куфар", "пътник" и т.н.

Да знаеш, че Нортхуг ти диша във врата не е най-приятното усещане. Тази мисъл нерядко е сковавала и най-добрите ски бегачи и е превръщала в трилър стартовете, в които норвежецът е влизал в добра форма. Какво ли не са опитвали съперниците срещу безумния спринтьор, само и само да се избавят от сянката му, но без успех.

Стилът на каране на Нортхуг е модния "double pole", в който се работи повече с ръцете. Самият Нортхуг е признавал, че в тачалото на кариерата си е имал трудности в спринта, тъй като ръцете му са били слаби, но след това съзнателно е работил върху преодоляване на тези недостатъци. Сезон 2013-2014 е провал, но в следващия Петер показва много добро лице. На световното във Фалун, Швеция той печели четири златни медала, но важното е, че демонстрира умение да излиза от кризи.

Отминалият сезон също беше критичен за него и ако историята се повтори не като фарс, то може да очакваме много от него през новия и на световното през 2019 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови