Българската федерация по ски закри сезона

OFFNews Последна промяна на 19 април 2022 в 21:33 1472 0

Снимка БФ Ски

С официална церемония Българската федерация по ски закри един от най-успешните състезателни сезони - 2021/2022. Участие в тържеството взеха най-добрите спортисти на централата, както и много официални лица, ветерани, журналисти и приятели на ски спорта.

В началото водещите Захари Сотиров и Бояна Радева припомниха на гостите най-значимите постижения на състезателите на БФСки през изминалия сезон. Акцентът беше върху зимните олимпийски игри в Пекин, където най-добре от всички български участници се представи Алберт Попов. Водещият алпиец започна с рекордното за български скиор 17-о място на гигантски слалом. Силното му представяне продължи с престижното девето място в слалома, като само 36 стотни го отделиха от спечелването на медал. Класирането му в тази дисциплина е най-доброто за България след шестото място на Петър Попангелов на Олимпиадата в Сараево 1984. В Световната купа Алберт Попов също стигна до личен рекорд. На финалите в Куршавел той кара невероятно и завърши четвърти в слалома - само на 16 стотни от подиума. Това е най-доброто българско класиране на слалом за Световна купа от 38 години. Попов завърши сезона и с рекордните за себе си 147 точки и 19-о място в световната ранглиста на слалом.

В сноуборда на олимпиадата Радослав Янков се пребори за влизане в най-добрите 16 на Зимните игри в Пекин и то по-малко от година след тежката операция на гърба. Само малшанс му попречи да отстрани на осминафинала бъдещия олимпийски шампион Бенямин Карл. Янков се нареди на 15-о място, което е негов личен рекорд на олимпиада и втори по сила резултат за български спортист на игрите в Пекин. В стартовете от Световната купа роденият в Чепеларе спортист показа класа с две седми места в паралелния и паралелния гигантски слалом. В генералното подреждане на паралелните дисциплини Янков завърши на 20-то място.

Президентът на БФСки и член на Съвета на ФИС Цеко Минев награди с чекове Алберт Попов и Радослав Янков, както и техните треньори Иво Борисов и Георги Атанасов. Търговският директор на Инсаойл Иван Калуков връчи и специални парични премии на Попов и Янков.

Известният специалист в ски скока Матиаж Зупан, който е сребърен медалист в отборната надпревара по ски скок от Зимната олимпиада в Калгари 1988, също беше отличен. В последните два олимпийски цикъла той беше личен треньор на Владимир Зографски. Под негово ръководство българинът достигна до историческото за българския ски скок 14-о място на малката шанца на зимната олимпиада в Пьончан 2018.

Българската федерация по ски благодари от сърце на Зупан за съвместната му работа със Зографски. Специален плакет от името на БФСки на Зупан беше връчен от президента Цеко Минев.

Генералният секретар на БОК Белчо Горанов отличи със специални грамоти и значки от МОК всички участници от БФСки - Алберт Попов, Радослав Янков, Владимир Зографски, Камен Златков и Ева Вукадинова на зимната олимпиада в Пекин.

След като най-добрите спортисти на олимпиадата получиха своите заслужени награди, на сцената се качи и екипът на Българската федерация по ски, който бе поканен от МОК, ФИС и БОК, за да помогне на домакините от Китай и българската делегация, за направата на пистите, организацията в стартовете на алпийците и цялостния престой на българската делегация. Валентин Стефанов, за когото Игрите в Пекин бяха трети като член на екипа на ФИС, Виктор Гичев, Ася Илиева, Надежда Каридова и Елица Попова бяха отличени със специален плакет за професионализма, който показаха по време на олимпиадаъа и за издигане престижа на федерацията по време на Зимните олимпийски игри в Пекин. Призът им бе връчен от Георги Бобев, вицепрезидент на БФСки.

Организацията на всички големи спортни събития на БФСки в последните повече от 10 години беше немислима без подкрепата и участието на 101-ви Алпийски полк на Българската Армия. С голяма благодарност за съвместната работа през годините на сцената беше поканен и дългогодишният командир на полка полк. Димитър Кацаров. Вицепрезидентът на БФСки Георги Бобев му връчи специален плакет по повод неговото пенсиониране и с пожелания за много успешни нови начинания.

Световното първенство по сноуборд за младежи във Валмаленко показа, че Радослав Янков има вече достойни заместници. Тервел Замфиров спечели бронзовия медал в паралелния слалом. Кристиян Георгиев зае пето място, Александър Кръшняк е седми, а Петър Гергьовски е 12-и. България пък стана единствена страна с четирима представители на финалите. Ден по-рано, младите ни звезди показаха силни резултати и в паралелния гигантски слалом, като само малшансът ги отдели от медалите. Звездната четворка и техният треньор Анатоли Замфиров получиха специален приз от Пепа Мицева, генерален секретар на БФСки.

По традиция федерацията отличи и ветераните, без които историята на зимните ни спортове нямаше да е същата. Асен Минчев, доайен на спортната журналистика у нас представи на гостите юбилярите с кръгли годишнини през 2021 и 2022. Плакетите на ветераните връчи по традиция Цеко Минев, президент на БФСки.

За навършени 90 години: Златан Цонков, алпийски дисциплини, Димитър Петров, ски бягане (посмъртно), Иван Костов, ски скок

За навършени 80 години: Александър Шаламанов, алпийски дисциплини (посмъртно), Димитър Атанасов, ски бягане.

За навършени 75 години: Мария Клисурска, алпийски дисциплини, Антон Недялков, алпийски дисциплини, Венцислав Ангелов, ски бягане.

За навършени 70 години: Георги Георгиев, алпийски дисциплини, Петко Величков, ски бягане, Борислав Въжаров, ски бягане.

За навършени 60 години: Катя Ахчийска, алпийски дисциплини, Юлия Цветанова, алпийски дисциплини, Весела Таранджийска, алпийски дисциплини, Митко Хаджиев, алпийски дисциплини, Христо Ангелов, алпийски дисциплини, Емил Семов, алпийски дисциплини, Тодор Машов, ски бягане, Кирил Москов, ски бягане.

Посмъртно бяха отличени легендите: Димитър Петров, ски бягане и Александър Шаламанов, ски алпийски дисциплини.

Българската федерация по ски награди със специални плакети и дългогодишните спонсори за подкрепата и доверието. Вицепрезидентът на БФСки Георги Бобев връчи призовете на представителите на Fibank, A1, Audi, Дженерали Застраховане АД, Инсаойл и Каменица.

След две години пауза заради пандемията тази година беше реализиран за 13-ти път проекта "Научи се да караш ски". Българската федерация по ски и Министерството на младежта и спорта с подкрепата на водещия български телеком А1, и Районните управления по образование направиха възможното най-социално насоченият проект да се случи. Тази година в проекта се включиха над 2000 ученици от 48 училища в: гр. Троян, с. Борима, с. Черни Осъм, с. Дебнево, гр. Банско, гр. Разлог, гр. Добринище, с. Баня, гр. Благоевград, гр. София, гр. Самоков, гр. Долна Баня, гр. Чепеларе, с. Павелско, гр. Смолян, гр. Девин, с. Широка Лъка, с. Смилян, с. Арда, с. Търън, с. Момчиловци.

Те успяха да се научат абсолютно безплатно да карат ски. За втори път имаше и обучение по ски бягане. То се проведе в ски зона Беклемето. По традиция най-добрите от всички участващи получиха като награда 4-дневен лагер в ски зона Банско. Всички ученици от проекта получиха награди от водещия български телеком А1. Общо преминалите пред проекта през тези 13 години вече са над 37 000. Специални благодарности бяха изказани на Министерството на младежта и спорта, които и тази година подкрепиха социалната инициатива.

За подкрепата от страна на ММС за проекта "Научи се да караш ски" специален плакет на заместник министър Владимир Харизанов връчи президентът на федерацията Цеко Минев.

Генералният секретар на БФСки Пепа Мицева връчи специална награда на Община Троян, които със собствени средства осигуриха участие в проекта на още 50 деца допълнително.

Церемония продължи с награждаване на най-добрите в четирите направления на Българската федерация по ски:

Направление Ски алпийски дисциплини

Носители на "Купа България": жени - Юлия Златкова (Юлен) и мъже – Калин Златков (Юлен)

Купа "Надежди" старша възраст (до 16 г): момичетата Елена Стоилова (Мотен) и момчетата Константин Крумов (Мотен)

Купа "Надежди" младша възраст (до 14г): момичета Ева Колева (Грийн Роуд) и момчета Аспарух Соколов (Витоша ски)

Направление Сноуборд

Носители на "Купа България":

Сноубордкрос, жени - Александра Жекова (Блейд)

Сноубордкрос, мъже - Иван Иванов (Мотен)

Алпийски дисциплини, жени - Теодора Пенчева (Амер Спортс)

Алпийски дисциплини, мъже - Тервел Замфиров (Юлен)

Носители на Купа "Надежди" до 15 години: момичета - Яна Попова (Бороборд) и момчета - Ивайло Ерменков (Блейд)

Купа "Надежди" до 13 години: момичета - Рая Вукадинова (Борд Райдър) и момчета - Антоний Антонов (Бороборд)

Направление Ски бягане:

Носители на "Купа България": жени - Калина Недялкова (АСК Александър Логистикс) и мъже - Тодор Малчов (СК Банско)

Призове "Олимпийска надежда":

девойки до 16 години - Никол Кленовска (СК „Банско“)

юноши до 16 години - Дани Чолаков (СК „Рилски скиор“)

Купа "Надежди":

момичета до 14 години - Паолина Ракова (СК Паничище 2009)

момчета до 14 години - Петър Милев (АСК Александър Логистикс)

"Купа Надежди" при младите таланти до 12 години:

момичета - Николета Джелепова (АСК Александър Логистикс)

момчета - Микаел Митков (АСК Александър Логистикс)

Направление Ски скок

- Носител на "Купа България" е Владимир Зографски, НСА

"Купа Надежди" момичета старша – Божидара Бакова (Бояна Тийм)

"Купа Надежди" момчета старша – Симеон Николов (Оу Ти Пи)

"Купа Надежди" момичета младша - Никол Найденова (Бояна Тийм)

"Купа Надежди" момчета младша - Мартин Христов (Бояна Тийм)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови