Ампутираха стъпалата на олимпийския шампион по фигурно пързаляне Роман Костомаров

OFFNews 07 февруари 2023 в 15:30 10116 2

Татяна Навка и Роман Костомаров

Снимка Getty Images

Татяна Навка и Роман Костомаров, олимпийски игри в Торино 2006 г.

Медици ампутираха до глезена краката на олимпийския шампион по фигурно пързаляне при танцовите двойки Роман Костомаров, който е в болница заради пневмония, съобщи ТАСС.

На 10 януари Иля Авербух, също олимпийски вицешампион в танцовите двойки, съобщи, че Костомаров е в реанимация. По-късно стана ясно, че фигуристът е в тежко състояние и е в медикаментозна кома, от която е изваден на 24 януари.

Той обаче развива сепсис, появяват се и проблеми с кръвообращението.

"За съжаление и двата му крака трябваше да бъдат ампутирани. Операцията премина без проблеми и като цяло тялото се възстановява. Сега лекарите се борят да спасят ръцете му. Роман е в съзнание. Общото му състояние се подобрява, но той продължава да бъде в интензивно отделение", казва източникът на ТАСС.

По-рано днес канал "112" съобщи за ампутацията на единия крак на Костомаров. Целта на операцията била да се премахне тъканна некроза и да се спре процесът на клетъчна смърт. Отбелязва се, че от единия крак мъртвата част от тъканта е била почистена, но засегнатата област на другия крайник се оказала голяма и се наложило глезенът да бъде напълно ампутиран.

Неотлъчно до фигуриста е съпругата му Оксана Домнина. Двойката има две деца, съобщава dni.ru. Бащата на Костомаров неотдавна разказа в интервю, че синът му периодично идва в съзнание и тъгува по дома. 

Костомаров спечели златен медал на зимната олимпиада в Торино заедно с Татяна Навка. Двамата са и двукратни световни и трикратни европейски шампиони, както и победители във финала на серията Гран При.

На 8 февруари фигуристът ще навърши 46 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

2

dolivo

07.02 2023 в 17:56

ба си трагедията, дано да оцелее, човешкия дух може да се пребори

345

1

Джендо Джедев

07.02 2023 в 16:25

За един спортист това е голяма трагедия. :( Дано успеят да го спасят.