Шифрин е на две победи от рекорда на Стенмарк

OFFNews 25 януари 2023 в 16:20 3083 0

Ски

Снимка Getty Images

Микаела Шифрин се превръща в легенда

Американката Микаела Шифрин триумфира в гигантския слалом за жени в Кронплац и се доближи само на две победи от рекорда на шведа Ингемар Стенмарк за най-много победи в Световната купа по ски алпийски дисциплини.

Шифрин, която във вторник постигна рекордната при жените 83-та победа в кариерата си, дублира успеха си в италианския курорт с десетата си победа през сезона в Световната купа и петата в гигантски слалом. Четирикратната носителка на Големия кристален глобус финишира с общо време от 2:03.28 минути. Тя бе лидер след първия манш, в който се спусна за 1:00.56 минути и имаше аванс от повече половин секунда от втората Сара Хектор от Швеция.

Във втория манш 27-годишната американка беше доста по-пестелива и даде трето време, но това ѝ бе повече от достатъчно, за да запази първото място и да постигне победа номер 84 в кариерата си.

На второ място с изоставане от 0.82 секунди завърши Рагнхилд Мовинкел. Норвежката бе четвърта след първия манш на 0.72 секунди от времето на Шифрин, но направи много чисто каране във втория, което в съчетание с грешката на италианката Марта Басино, която пропусна врата в самия край, ѝ позволи да се изкачи на почетната стълбичка.

На трето място остана Сара Хектор. Шведката допусна доста неточности във втория манш, но въпреки тях остана на само 1.19 секунди от Шифрин.

Четвърта се нареди словачката Петра Влъхова на 1.37 секунди, а пета само на стотна от секундата остана швейцарката Лара Гут-Бехрами, която даде най-доброто време във втория манш от 1:02.30 минути. Челната шестица се допълни от французойката Теса Уорли на 1.65 секунди от Шифрин.

Италианката с български паспорт Луиза Бертани също взе участие в днешния старт. Тя завърши първия манш на 51-во място на 4.60 секунди от времето на Шифрин.

В класирането за Световната купа убедителен водач е Шифрин с 1517 точки. На второ място с 906 точки е Гут-Бехрами, а трета с 896 точки е Влъхова.

В подреждането в дисциплината гигантски слалом на първо място с 600 точки отново е Шифрин. С 482 втора е Гут-Бехрами, а Басино е трета с 451 точки.

Следващите стартове от Световната купа по ски алпийски дисциплини при жените са в чешкия зимен курорт Шпиндлерув Млин през уикенда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови