Зеленият сертификат в сила от полунощ: РЗИ и полиция на нощни проверки по заведенията

OFFNews 21 октомври 2021 в 07:42 2979 2

Снимка Pixabay

Екипи на полицията и РЗИ тръгнаха на проверки в заведенията в момента, когато изискването за зелен COVID сертификат за вход в тях влезе в сила: от полунощ.

Някои заведения, посетени по сигнал, се оказаха затворени тази нощ. Други бяха напълно изрядни.

Някои се оплакват, че мерките създават неудобство у клиенти и служители. Налага се да връщаме клиенти, казва управител в заведение пред Нова тв. От другата страна, на клиентите, имаше оплакване, че на входа е било спряно дете - за което изискването не важи.

„Отдавна се готвим за този начин на работа, тъй като виждаме какво става в Европа и във водещите държави, от чийто опит се учим. Според мен обаче трябваше да има някакъв гратисен период. В тази ситуация верен ход няма. Трябва да се избере най-ефективния и този, който представлява по-малкото зло”, коментира управителят на заведение Мартин Михайлов.

Ако органите на реда и здравните власти хванат човек в заведение без сертификат, глобата е до 1000 лева за него като физическо лице, а за при системни нарушения на заведението може да бъде повдигнато обвинение по Наказателния кодекс. Ако някой бъде хванат с фалшив сертификат, също го грози подобно нещо. 

От днес без зелен сертификат, показващ ваксиниране, преболедуване или отрицателен PCR тест, може да се влиза само в хранителни магазини, банки, аптеки, в градския транспорт. В заведения, кина, театри, спортни клубове и зали е задължително той да бъде представян на входа.

Със или без сертификат, учениците от най-малките, първокласниците, до 12. клас, нямат право да ходят на училище, ако общината е регистрирала 14-дневна заболеваемост над 750 на 100 хил. души.

Изискването за зелен сертификат доведе до опашки за ваксиниране пред пунктовете вчера. България е с най-ниското ваксинационно покритие в ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

2

Leni

21.10 2021 в 11:53

Стига сте говорили какво става в Европа! Ако всички се давят не означава, че и вие трябва. Погледнете Полша!