В момента 10 души заразяват 12, но при отхлабване на мерките ще има ръст

Янка Петкова 04 февруари 2021 в 12:14 1303 0

Снимка Архив/БТА

В момента 10 души заразяват 12, но при отхлабване на мерките 10 души ще заразяват 29, каза на брифинг на здравните власти директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и член на НОЩ проф. Тодор Кантарджиев в коментар за репродуктивното число.

С разпространението на британския вариант на коронавируса – репродуктивното число ще се покачва. Знаете, че през последните седмици имахме съществено намаляване на заразените на 14-дневна база, като най-ниското за страната беше на 26 януари – 85. За съжаление, вече минаваме 110 на 100 хил., коментира той.

Според него с разхлабването на мерките, "за да сме симпатични на всички", 10 души ще заразяват 29. Той уточни, че ако тази бройка се задържи за повече от няколко седмици, страната ни отново ще достигне челните позиции по заболеваемост в Европейския съюз.

За секвенирането на новите варианти на вируса

Препоръката на Европейската комисия е между 5% и 10% от всички положителни за COVID-19 проби да се подлагат на изследване за британския вариант. В Националният център по заразни и паразитни болести ще могат да се изследват до 300 проби, но заради повишената заболеваемост държавата търси и лаборатории-партньори. Това обясни директорът на центъра проф. Тодор Кантарджиев.

Когато стане ясно, че държавата ще инвестира в една дейност – мераклии много. Но когато започнете да ни питате къде и как се секвенира, ще чуете, че тези, които досега са работили и тогава ще работят“, заяви проф. Кантарджиев и добави, че консумативите за изследването на една проба струват около 200 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!