Увеличават леглата за COVID пациенти в Русе, областта е в червената зона

OFFNews 27 август 2021 в 11:05 1149 1

С още 30% увеличиха леглата за лечение на пациенти с COVID-19 в Русенско. От днес има общо 243 легла за пациенти с коронавирусна инфекция, 46 от тях са реанимационни. До вчера те бяха общо 184, от които 24 интензивни, предаде БТА.

Област Русе вече е в червената зона по заболеваемост от COVID-19, това бе обявено на провелия се по-рано през деня Областен оперативен щаб. Тенденцията за следващите няколко седмици също е негативна и се очаква бързо показване на новозаразените в региона.

Въпреки това на този етап няма идея за въвеждане на допълнителни рестрикции. Областният управител счита, че по-крайни мерки като ограничаване работното време на заведенията, не са необходими и че крайните мерки не водят до по-добър резултат, единствено пречат на бизнеса и стресират хората.

Необходимо е да се спазват настоящите мерки и да се упражнява по-строг контрол върху тяхното прилагане. Според него трябва да се обърне повече внимание на ваксинацията и РЗИ да проведат по-мащабна разяснителна кампания за това какви са ползите от имунизацията срещу коронавирусна инфекция.

Обмислят се варианти през следващите седмици да заработят мобилни пунктове за ваксинация пред големите хипермаркети в града, както и пред мола. Работното им време ще бъде след 18.00 часа в делничните дни и от 10.00 часа през уикенда.

На този етап лечебните заведения са осигурени с медикаменти, консумативи и кислород и могат да се справят с покачване на броя хора, имащи нужда от хоспитализация. По повод осигуряването на достатъчно количества на едни от най-необходимите препарати за лечение на COVID-19, а именно „Ремдисивир“, както и на фраксипарин, който предпазва от образуването на кръвни съсиреци - често срещано усложнение при болните от коронавирус, от Областния оперативен щаб ще поискат от Министерството на здравеопазването регулярно снабдяване с медикаментите или със заместител на фраксипарина, защото внасянето му в страната на този етап е спряно. Независимо че за момента има достатъчно наличие на медицински кислород в лечебните заведения, бяха изказани опасения, че може да се стигне до по-трудното му набавяне, поради силно завишената консумация на продукта и недостатъчното му производство.

От Областния оперативен щаб ще поискат и преразглеждане на настоящата методика за изчисляване възнагражденията на работещите в ковид-отделения, с оглед на по-справедливото им възнаграждение. Ще се търсят опции и за пускане и на нова клинична пътека – за лечение на т.нар. постковид синдром.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II