Тютюнопушенето, затлъстяването и високото кръвно са рискови фактори за рак на бъбрека

На 19 и 20 май София е домакин на националната конференция по онкология

OFFNews 19 май 2023 в 15:18 783 0

Асен Дудов

Снимка PR Play

проф. Асен Дудов, председател на Българското онкологично научно дружество

Тютюнопушенето, затлъстяването и високото кръвно налягане, са рискови фактори за рак на бъбрека. Други предпоставки са напредналото бъбречно заболяване, излагането на вредни въздействия, прием на определени медикаменти, фамилна обремененост, посочват специалисти.

Съвременното лечение на заболяването е една от темите на двудневната национална конференция по онкология, която се провежда в столицата на 19 и 20 май. Освен върху рака на бъбрека, форумът поставя фокус и върху белодробния рак, малигненият меланом и туморите на глава и шия.

Конференцията се организира от Българското онкологично научно дружество (БОНД) под егидата на Съюза за международен контрол върху рака (UICC).

През двата дни на форума водещи експерти в страната ще имат възможност да дискутират съвременните възможности за лечение и контрол на едни от най-предизвикателните заболявания в онкологията.

Поради своята тежест, някои онкологични заболявания попадат по-често в полезрението на медийното и обществено внимание, докато за други, каквито са ракът на бъбрека и уротела например, не се говори толкова много. Радвам се, че чрез настоящата конференция за пореден път имаме възможност да обменим ценен опит не само по по-често срещаните локализации, но и по тези, за които говорим по-рядко, но пациентите са не по-малко нуждаещи се от съвременни грижи, каза проф. Асен Дудов, председател на БОНД, по време на официалното откриване на конференцията.

Ракът на бъбрека е 14-тото най-често срещано онкологично заболяване в света и деветият най-често срещан рак при мъжете. По данни на GLOBOCAN през 2020 г. са диагностицирани 431 288 нови случая на бъбречен карцином в световен мащаб, като заболяването се среща два пъти по-често при мъжете. Средната възраст по време на поставяне на диагнозата е 64 години. В България към 2020 г. новозаболелите от рак на бъбрека са 845, а починалите вследствие на заболяването – 383.

Най-често срещаният тип е бъбречноклетъчният карцином, който представлява 85% от случаите. Познаването на подтипа рак на бъбрека е важно за определяне на правилната опция за лечение и дългосрочното наблюдение на отделния пациент. Бъбречният карцином обикновено няма ранни симптоми. В резултат на това в развитите страни около 25-30% от случаите биват диагностицирани в напреднал стадий. В развиващия се свят, за съжаление, процентът поставяне на диагноза в напреднал стадий е значително по-висок.

Във фокуса на конференцията e и карциномът на пикочния мехур, който е десетият най-често диагностициран рак в света. В Европа ракът на пикочния мехур е на пето място по честота и на девето място като причина за смърт. В Европейския съюз през 2020 г. са регистрирани 203 983 случая на заболяването, а за същата година по данни на GLOBOCAN в България новозаболелите от рак на пикочния мехур са 1847. Уротелният карцином е най-честият тип рак на пикочния мехур и съставлява над 90% от случаите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови