Сигнали за недостиг на безплатни противогрипни ваксини в страната

OFFNews 01 ноември 2022 в 11:13 731 0

ваксинация

Снимка Getty Images

По програмата за безплатна имунизация срещу грип тази година са осигурени 190 000 ваксини

Не достигат безплатните противогрипни ваксини, предназначени за хората над 60 г., сигнализират общопрактикуващи лекари от  страната, съобщи Нова телевизия.

Осигурените ваксини по програмата за безплатна имунизация тази година са 190 000. Те бяха разпределени към районните здравни инспекции в средата на октомври.

По думите на общопрактикуващия лекар д-р Виделина Моллова от Русе, тази година тя е получила 40 ваксини, колкото е била заявката ѝ и през 2021 г. Сега обаче интересът е по-голям и тя не може да имунизира всички желаещи възрастни хора.

Имам още около 10 души, записани за ваксинация срещу грип при мен, ваксините, с които разполагам, са 6. Подобно е положението и при други лични лекари. Една колежка вчера ми каза, че е закупила със собствени средства 13 ваксини, за да може да ги постави на желаещите. При мен идват пациенти на други колеги, но ги връщам. Не знаем дали ще има нова партида, обясни д-р Моллова.

Тя уточни, че количествата тази година са с 40 000 по-малко, тъй като през 2021 г. толкова ваксини са били изхвърлени, тъй като не е имало интерес към тях от хората над 60 г. Д-р Моллова потвърди, че ваксините срещу грип и COVID-19 може да се поставят едновременно, стига да са на различни ръце.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!