До петък снабдяват с противогрипни ваксини джипитата в Пазарджишко

Диана Варникова 11 октомври 2022 в 17:25 728 0

ваксинация

Снимка Министерство на здравеопазването

ваксинация срещу грип

До петък, 14 октомври, личните лекари в Пазарджишка област ще бъдат снабдени с противогрипни ваксини. Безплатните имунизации срещу грип са предназначени за възрастни на и над 65 г., информират от регионалната здравна инспекция.

Ваксините са осигурени по Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 г. Тази година, в рамките на програмата, са осигурени 190 хиляди ваксини.

От началото на 2019 година Министерството на здравеопазването, съвместно с Националната здравноосигурителна каса и общопрактикуващите лекари, изпълнява Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 г.

Целта на програмата е да се намалят заболеваемостта и смъртността от сезонен грип и от усложненията, свързани с него, с повишаване на имунизационния обхват при най-уязвимите – лицата в напреднала възраст, при които тежкото протичане и усложненията намаляват до 60%, а смъртните случаи до 80%.

От здравното министерство подчертават, че ваксинацията срещу коронавирус няма общо с тази срещу грип, тъй като става дума за различни вируси. Противогрипни ваксини се предлагат и в аптечната мрежа, като тази година за аптеките са предвидени близо 110 хил. ваксини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови