Ваксините против грип ще са срещу четири щама

Възрастните хора у нас се ваксинират най-малко в Европа

OFFNews 27 април 2021 в 13:38 3501 1

Снимка БТА

Противогрипните ваксини тази година ще бъдат срещу щамовете "Виктория", "Камбоджа" , "Вашингтон" и "Пукет". 

Това каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести по време на пресконференция в БТА, посветена на Европейската имунизационна седмица.

Процентът на обхващане с противогрипна ваксина на най-рисковите групи у нас все още е най-ниският в Европа, посочи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. По думите му през миналата година обхватът е достигнал до 7 на сто от популацията, а целта ни тази година е достигане на 10 на сто. Държавата, в рамките на национална програма, осигурява ресурс за противогрипни ваксини за възрастните хора до 2022 год., като се надявам програмата да продължи и след този период, допълни още Кунчев.

Необходимо е да има позитивна мотивация за хората, за да се ваксинират, каза Александър Симидчиев, председател на парламентарната комисия по здравеопазване. Може да се създадат и законодателни рамки, съдържащи позитивна мотивация, добави още той.

Главният държавен здравен инспектор подчерта, че спазването на противоепидемичните мерки е довело до безпрецедентен спад в случаите на заразните заболявания. 

През миналия сезон бяхме в ситуация, в която на практика нямаше грипна епидемия. По думите му, когато един вирус се оформи като водещ, успява да избута всички останали щамове и да намали терена за тяхното разпространение. Не може да се предскаже какво ще бъде през следващия сезон, но по-вероятно е грипът да се върне, добави той. 

Количествата ваксини срещу COVID-19, които се очакват в страната ни през май, са два пъти повече в сравнение с доставките през април, а през юни - четири пъти повече, посочи още Кунчев. Който успее да достигне 70-75 на сто ваксинирано население, ще "паднат маските", допълни още Кунчев. 

Европейската имунизационна седмица, която се осъществява под егидата на Световната здравна организация /СЗО/ и се организира от 2008 г. Темата на инициативата е "Ваксините ни сближават". Имунизациите са най-успешната мярка в общественото здраве, каза Скендер Сила - ръководител на офиса на СЗО в България. Много е важно да не се пропускат рутинните ваксинации, а доста деца по света заради пандемията са ги пропуснали, което подлага на риск здравето им, подчерта представителят на СЗО у нас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

1

дреалист

27.04 2021 в 13:52

От хиляди одини има грипове,а тази година смешните мерки ги уплашили...
Голяма глупост, поредна, изказва смешният човек...
Грипове пак си има, но ги наричат ковид.