Очаква ни тежка грипна вълна

OFFNews 12 октомври 2022 в 13:15 2911 2

Ангел Кунчев

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор

"Не съм склонен да правя прогнози колко тежка ще е грипната вълна, но има две причини, поради които специалистите са особено внимателни. Едната е данните от Южното полукълбо, където Австралия и Нова Зеландия се сблъскаха с най-силната си грипна епидемия от 5-6 години. Другата причина е, че общественият имунитет спрямо грипа е спаднал по време на пандемията."

Това каза главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев на пресконференция в БТА по повод Европейския ден за борба с грипа.

Той съобщи, че ваксината против грип у нас ще е четиривалентна - срещу щамовете "Виктория", "Камбоджа" "Вашингтон" и "Пукет".

Според специалиста най-подходящият момент да се направи имунизация срещу грип са месеците октомври и ноември, в краен случай до Коледа.

За момента ситуацията е спокойна както в България, така на Балканите и Европа, каза още Кунчев по повод разпространението на грипа.

Обикновено през ноември започваме да хващаме отделни случаи, през декември бройката се увеличава, за да достигне пика в края на януари - февруари, коментира Кунчев.

90% от противогрипните ваксини по националната програма за хората над 65 г. са разпределени. Малък брой общопрактикуващи лекари до края на седмицата ще получат ваксините против грип, заяви той. По тази програма ще бъдат осигурени 190 000 дози безплатни противогрипни ваксини.

Имаме готовност, ако има голям интерес, и за допълнителен внос на малки количества, увери главният здравен инспектор.

"Възрастните хора и тези с хронични заболявания са рискова група и е добре да се ваксинират срещу грип", каза д-р Николай Брънзалов, зам.- председател на управителния съвет на Българския лекарски съюз и зам.- председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Той напомни, че заболяването е сериозно и животозастрашаващо.

"Грипът не е изчезнал. По време на пандемията от COVID-19 грипните заболявания бяха с по-ниска честота, но ги имаше", отбеляза д-р Валери Цеков от Българското сдружение по иновативна медицина.

Осем респираторни вируса се изследват рутинно в Националния център по заразни и паразитни болести, съобщи проф. Нели Корсун, завеждащ лабораторията "Грип и ОРЗ". В момента има данни за циркулация на обичайните сезонни вируси.

Според здравните специалисти имунизационното покритие срещу грип у нас е ниско. Те призоваха да се използват възможностите за защита, които предлагат ваксините.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

2

редовно четящ

12.10 2022 в 15:11

Аман от врачки! Как пък изведнъж се загрижиха за грипните вълни, след като две години ги отричаха?

14469

1

случайно прочетох

12.10 2022 в 14:08

Ох! Пак ли тоя паникьор!