Сънят на българските деца - недостатъчен и некачествен

OFFNews 09 септември 2022 в 13:03 1421 1

сън

Снимка Unsplash

Малките деца се нуждаят от 10-12-часов нощен сън

Българските деца не спят достатъчно и в много случаи сънят им не е качествен, коментираха Мария Йонова и Никол Ангелова, консултанти по детски сън и автори на първото изследване на съня при децата у нас, по по Bulgaria ON AIR.

Според данните, получени в проучването, 95% от учениците до 12 години не си набавят необходимото количество сън. То е обхванало 1320 деца на възраст между 4 месеца и 12 години и е изследвало фактори като време на заспиване – рано или късно вечерта, вид сън – нощен и следобеден, начин на заспиване – самостоятелно или с родител.

Според препоръките на Американската академия по педиатрия едно малко дете в градинска възраст трябва да си добавя 10-12 часа нощен сън, а абсолютният минимум при големите е 9 часа. Установихме, че много от децата са в „червената зона“. Те или спят часове под абсолютния минимум, или са на границата, каза Мария Йонова.

Според Никол Ангелова у нас малко се осъзнава фактът, че нощният сън е най-важният, най-качественият и най-възстановителният, а ранното лягане е от ключово значение.

Последиците от липсата на качествен нощен сън могат да бъдат отслабване на имунната система, загуба на концентрация, децата натрупват умора, която им се отразява физически и психически. Те стават по-нервни и по-буйни, каза Ангелова. - Едно по-ранно вечерно лягане е това, което помага да се уверим, че детето се наспива, категорична бе тя.

Експертите се спряха и на темата за следобедния сън на децата, като подчертаха, че вече се наблюдава известно разчупване на модела в държавните детски градини, в които следобедният сън е задължителен.

Следобедната дрямка от определена възраст нататък може да започне да пречи. Някои деца до 5 години имат нужда да спят по обяд, но при други тази необходимост отпада, посочи Мария Йонова.

Никол Ангелова обясни, че проблемът със синята светлина, която излъчват екраните на устройствата – телевизори, смартфони, компютри и т.н., не се познава и се пренебрегва.

Синята светлина, излъчвана от екраните, пречи дори и на възрастните. Тя въздейства върху онези части на мозъка, които ни карат да бъдем бдителни. Когато имаме източник на синя светлина се повишава пулсът, също и телесната температура. Когато детето е подложено на синя светлина два часа преди лягане, се влошава качеството на съня, подчерта тя.

Мария Йонова обясни, че в Западна Европа акцентът е върху ранното лягане, докато в южните страни се отдава предпочитание на следобедния сън.

„На Запад дори учениците в 20-21 часа вече са си в леглата“, каза тя.

По думите ѝ най-честият проблем, с който се сблъскват експертите, е невъзможността на децата да заспиват сами, а интервалът от 15 минути се приема като норма за самостоятелно заспиване.

40% от учениците до 12 години все още регулярно не могат да заспиват сами. Същият е процентът на децата, които се местят в родителското легло поне веднъж седмично, посочи данни от проучването тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

1

dolivo

09.09 2022 в 14:05

проблема са родителите, фъргат таблета да млъкне детето , за да пият на спокойствие

така е, в повечето западни страни, 20-21 са по леглата маликите - препоръката е, сами да се събуждат сутрин, без нжда от будилник. Събуждането с будилник е голям шок.

Това са навици изграждани за семейство, а не да декларира някой ерген/мома, че е нощна птица, и след това детето им с тях и то нощна птица. След това се чудят защо има поведенчски и емоционални проблеми детето...

Не знам как да се промени това, може би детско гестапо да се въведе, защото повечето родители си считат децата за собственост и правят каквото си искат с подготовката им за обществото