РЗИ Бургас отчете чисти морски води. На Попския плаж всичко е в норма

OFFNews 30 август 2023 в 17:36 2779 1

Служител на РЗИ Бургас взема проба за проверка на качеството на водата край Попския плаж.

Снимка БГНЕС/Иван Янев

Служител на РЗИ Бургас взема проба за проверка на качеството на водата край Попския плаж.

Няма замърсяване с Ешерихия коли над допустимите норми по Южното Черноморие. Това показват резултатите от проверките за качеството на морската вода, извършени от РЗИ Бургас, публикувани днес.

Те бяха извършени след няколко призива на "Активни потребители" за съвместно вземане и отчитане на проби. Незнайно защо резултатите на двете групи ще бъдат съобщени поотделно, изследвани в различни лаборатории, въпреки намеренията това да се случи в една.

Според данните, публикувани от РЗИ Бургас, пробите са взети на 28 август. Цифрите показват, че съдържанието на Ешерихия коли във водите на печално известния Попски плаж в Царево е в норма - при 500 MPN/00 cm3 (горна граница) то е 176/00 cm3. (Всички резултати можете да видите тук)

В таблицата на здравната инспекция прави впечатление, че на 23.08. концентрацията на Ешерихия коли е била 324/00 cm3, а седмици по-рано резултатът е многократно по-нисък и един същ - 15/100 cm3.

В същото време при пробите, взети от "Активни потребители" и учени от СУ на 3 август, стойностите за Ешерихия коли достигат феноменалните 20666 клетки/100 мл, - над 41 пъти над нормата. По време на пробонабирането учените установиха, че в морето свободно се изливат фекалии и предположиха, че разположената на няколко километра градска пречиствателна станция не се справя с нарасналия обем отпадъчни води. Препоръката им бе плажът да бъде затворен.

Сериозни различия има в констатациите и за други проблемни според независимото проучване плажове. Отчетените от РЗИ Бургас стойности в един от най-посещаваните плажове в Китен показва 45/100 cm3, отново далеч под допустимата норма, при установени седмици по-рано от "Активни потребители" - 946,7/100 cm3.

Край Южния плаж в Приморско нещата са още "по-нормални" - 15/100 cm3, при стойности от 1133,3/100 cm3 на 3 август, когато са взети пробите от екипа на независимото проучване.

Възможното обяснение в категоричната разлика на отчетените нива на Ешерихия коли край споменатите плажове даде по-рано главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който обясни, че покачване на стойностите може да има при обилни валежи. Ако се съди по резултатите на бургаската здравна инспекция по Южното Черноморие месеци наред всичко е спокойно, тъй като преобладаващият резултат е 15/100 cm3, без значение от плажа.

Друг аргумент, с който бяха оспорени резултатите от проверката бе, че методиката на независимото проучване е различна от стандартите, по които работят здравните инспекции. Съвместната проверка предполага, че стандартите в този случай са унифицирани и би било интересно, ако резултатите са различни.

Какви ще покажат данните от "Активни потребители" предстои да разберем.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

1

Терицио

30.08 2023 в 18:05

Аз на вас ли да вярвам или на изследванията които си правихме след Поморие.Ешерихия коли и аз и жена ми...айде марш смешници.
Само Гърция вече!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки