Рядък случай на бубонна чума при хора в Орегон

OFFNews 12 февруари 2024 в 13:54 728 0

бактерия

Снимка Скрийншот

Бактерията Yersinia pestis

Бубонната чума може да звучи като болест от миналото, но бактерията, която я причинява, все още съществува и е причина за хиляди случаи на инфекции по света всяка година. Американският щат Орегон потвърди първия си случай от осем години насам. Според властите източникът вероятно е котка, която има същите симптоми като заразения пациент, пише Science Alert.

Мъжът, който се е заразил от домашния си любимец, е в тежко състояние, засегнати са и белите му дробове. Здравните власти уточняват, че пациентът се повлиява добре от терапията, на която са подложени и контактните му лица. 

Експертите уточняват, че инфекция от този вид започва с грипоподобни симптоми, включително умора, висока температура, втрисане и главоболие. При случая в Орегон болестта е прогресирала до образуването на абсцес, наречен "бубо", което е рядък изход в наши дни.

С откриването на съвременните антибиотици бубонната чума вече не е смъртна присъда. Бактерията Yersinia pestis причинява инфекция, която рядко се оказва фатална, ако бъде открита и лекувана навреме.

Няма конкретни данни как болестта се е предала от котката към собственика, но ако животното е било ухапано от заразени бълхи, би могло да внесе бълхите в дома, подлагайки на риск обитателите му. Другата версия на здравните експерти е, че мъжът е бил в контакт с телесни течности на животното.

Бактерията Yersinia pestis обикновено заразява дребни бозайници и бълхи и в зависимост от това как се разпространява при хората  - чрез ухапване, замърсени течности или капчици във въздуха, може да причини бубонна чума.

Бубонната чума засяга лимфната система, причинявайки подути и болезнени лимфни възли, които могат да преминат в отворени, пълни с гной рани.

Ако инфекцията се разпространи, може да зарази и белите дробове. Пациентът в Орегон очевидно е имал и силна кашлица, което е знак, че болестта му може да е прогресирала до опасен стадий.

Чумата е идентифицирана за първи път в САЩ в началото на 20 век, пренесена чрез плъхове в пътуващите към континента кораби. Последната градска епидемия от чума в САЩ е през 1925 г., но бактериите намират убежище в гризачи, обитаващи селата, причинявайки периодични огнища извън големите градове. Днес повечето случаи в САЩ се срещат в селските райони на Средния Запад и Северозапада. Съобщава се за средно седем заразени годишно. 

За последен път в Орегон е докладван случай през 2015 г., когато момиче е заразено по време на лов и попадна в интензивно отделение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки