Проф. Генчо Начев: Много от болниците у нас имат изкуствена дейност

OFFNews 16 декември 2019 в 11:27 1269 0

Снимка Архив

Болниците в страната са твърде много и всички си затварят очите. Повече от 120-130 болници в България не са необходими, а в момента са над 300. Това преструктуриране ще доведе до отделяне на повече средства и за възнаграждения и ще натовари структурите с реална дейност, защото много от тези болници имат изкуствена дейност. Това заяви пред БНТ директорът на болница "Света Екатерина" професор Генчо Начев.

Според него сестрите имат право да протестират, но исканията им не са изолирано явление. „Това, че не протестират лекарите, не значи, че ситуацията с тях е много по-добра.“, коментира проф. Начев. Той изрази увереност, че премиерът ще ги приеме, но въпросът е какво ще стане след това.

"Няма големи и малки болници, разликата се получава от дейността, която се извършва в по-големите и по-малките градове, а това рефлектира върху обема пари, които се разпределят за работни заплати", обясни професорът.

Той беше категоричен, че не е разбито доверието между обществото и лекарите, но в медиите излизат неблагополучни случаи, които се преекспонират и да се дават заключения преди оценката на експертните органи.

Проф. Начев каза още, че за отношението на лекаря към пациента се изискват не пари, а възпитание. От управленския екип на съответното лечебно заведение зависело да мотивират или санкционират за отношението.

Според него, въпреки че средствата за здравеопазване се увеличават, няма да има промяна, докато не се въведе и контрол на качеството чрез електронна здравна карта. Той обясни, че само у нас не се прави контрол на извършената дейност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови