Проф. Богов: Прогнозите се сбъдват. Очакваме пик около 25 февруари

Лечението с плазма би могло да е в основата на мутирането на вируса, смята директорът на УМБАЛ "Александровска"

OFFNews Последна промяна на 10 февруари 2021 в 09:23 1059 0

Над 1200 човека са новозаразените днес, това е с около 100 повече, така че за съжаление, нашите прогнози ще се сбъднат. Очакваният пик е около 25 февруари. Това съобщи в студиото на БНТ директорът на Александровска болница проф. Борис Богов.

Утре Националният щаб да вземе решение за промяна в мерките при покачване на заболяваемостта - ако се стигне до 200 заразени на 100 000 души. Тогава ще се пристъпи към обратния ред на затягане на мерките, обясни проф. Богов.

Всички болници също имат готовност за реакция при повишаване на заразените - до 48 часа да върнем обратно възможността за прием на по-голям брой пациенти. Освен това всички системи за обдишване и респиратори, трябва да бъдат в готовност, допълни директорът на Александровска болница.

По думите му огнището в Кюстендил е пример за това, заради неспазване на мерките. По негова информация, заразата се е разпространила от цех в Кюстендил, където не са били спазвани мерките, обясни проф. Богов. В опит да ограничат инфекцията местните власти въведоха задължително носене на маски на открито.

Лечение и мутации

Мутацията на вирусите е естествен процес и се осъществява по няколко линии - основните са естествена и външна намеса, включително лечение с плазма би могло да бъде в основаната на мутирането на един щам, както и лечението при COVID-19 и начините на заразяване. Лечението с кръвна плазма не е панацея, има строги показания и не бива да се използва при всеки пациент, заразен с коронавирус, категоричен е проф. Богов.

Той посочи, че универсално лечение на коронавируса няма, има лечение с доказан ефект от определени средства, но всичко е на база на индивидуален подход. Няма и лекарства, които трябва да се приемат профилактично и да превентират заразяването с COVID-19, категоричен е директорът на Александровска болница.

Заетостта в Александровска болница

Среднотежките случаи с коронавирусна инфекция в здравното заведение са 48 към момента, интубирани са 7, на интензивна терапия са 6, допълни директорът на Александровска.

Най-честите усложнения при преболедувалите COVID-19 са при дихателната и сърдечно-съдовата система. Немалко пациенти имат нужна от неврологична и психична помощ, каза още проф. Богов, който преди седмица обяви началото на постковид програма за рехабилитация на преболедували COVID-19 с усложнения.

В Александровска болница лекуваме всякакви случаи, но не ги типизираме по щамове. Алгоритъмът за поведение и лечение както на "стария", така и на мутиралия коронавирус, е един и същ, заяви проф. Богов.

Ако се премине границата от 200 на 100 000 заразени, плановият прием и операциите в болниците най-вероятно ще бъдат отменени, прогнозира той.

За ваксините

Изработените ваксини са успех на науката. Към момента, те са единственото средство, което предпазва от по-сериозно боледуване, не от заразяване. Нека всеки един човек е наясно, че ваксиниран не значи, че не е преносител, каза проф. Богов.

Ваксината на "Астра Зенека" е на друг принцип - тя е с носител на известен вирусен щам, стар, който е натоварен с белтъчни съставки от коронавируса и неговата цел е да го вкара в организма, за да започне да изработва антитела, обясни директорът на Александровска болница.

Всеобщото становище на страните от ЕС е, че тя може да се прилага на хора до 65 години, допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови