Посред водната криза пламна фекална зараза в Перник: колко е опасна бактерията Ешерихия коли

OFFNews 06 февруари 2020 в 10:18 10465 1

Снимка Pixabay

Посред водната криза в Перник в питейната вода в пернишки квартал бе открита фекалната бактерия Ешерихия коли, а живущи във въпросния блок в квартал "Изток" се оплакаха, че не са били предупредени навреме. Какво може да причини бактерията?

Ешерихия коли (Escherichia coli) е вид бактерия, живееща в дебелото черво на топлокръвните животни и човека. Присъствието ѝ в подпочвени води или питейни води е сигнал за фекално замърсяване, съобщава Medical Xpress.

Непатогенните бактерии E. coli, които по правило населяват в големи количества дебелото черво, могат да предизвикат патогенни изменения при попадане в други органи или кухини на човешкото тяло.

Заразяването става чрез консумация на фекално замърсена храна и питейна вода. 

Симптомите на инфекция с Ешерихия коли са стомашен дискомфорт - колики, диария, гадене, повръщане. Бактерията е изключително устойчива във външна среда - над 100 дни. Ако не се осигури достатъчен прием на течности - вода, леко подсладени билкови чайове, пиене на физиологичен разтвор или вливане на рехидратиращи течности, може да се развие тежък водносолеви дисбаланс и да се наложи болнично
лечение.

Попадайки във влагалището на жената, бактерията може да предизвика или да усложни колпит (болестно бяло течение) и цистит. Попадането ѝ в простатата при мъжете може да предизвика остър или хроничен бактериален простатит. В тези случаи лечението е антибиотично. 

Кои са най-уязвими?

Кърмачетата, малките деца и старите хора са по-уязвими към всички инфекциозни агенти поради неразвита или отслабена имунна система. Те са най-засегнатият контингент от стомашно-чревни и пикочни инфекции, които при тях могат да имат и драматично протичане. В рисковата група са и бременните жени.

Състоянието на имунната система в момента на заразяване с коли бактерии и при хора в активна възраст, особено при наличие на хронични заболявания, създаващи имунен дефицит, улесняват инфекцията.

Добре е да знаете

Стомашно-чревната форма на заразяването с ешерихия коли може да доведе до дехидратация, токсикоза, сепсис. Сепсисът е признак за „ отравяне“ на кръвта с бактерията и води до висока температура, промени в дихателната и сърдечно-съдовата система. Пациентът е с опасност за живота, поради тежкото разпространение на патогенния причинител в кръвта и ако не бъде своевременно настанен в болница и лекуван с широкоспектърни антибиотици, последиците могат да бъдат фатални.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!