Първият бърз тест за Covid-19 от слюнка е одобрен за употреба

OFFNews 16 април 2020 в 14:58 7622 1

Първият бърз тест за Covid-19 чрез слюнка е одобрен за употреба от Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) в САЩ, съобщава The Scientist. Разрешението е издадено на 13 април, с него се увеличава броят на разрешените за употреба видове тестове и той представлява алтернатива на сегашния с тампон.

Чрез него ще стане възможно и разширяването на обхвата на тестването с повече подходящи за това средства - коментира пред AP Амеш Адаля, който работи в областта на инфекциозните болести и подгоговката за пандемии в университета "Джонс Хопкинс". Той не е част от екипа, разработвал теста.

Сега тестването за Covid-19 изисква здравен работник да постави тампон от всяка ноздра, една по една, в назофаринкса (носоглъдката) в задната част на носната кухина, внимателно да остърже тъкан за събирането на материал и да го изпрати за анализ, според UC Davis Health. Но този метод е тромав, тъй като трябва да се приложи от квалифициран здравен работник, който да сменя ръкавиците и другите си предпазни средства за всеки тестван, а в момента има недостиг на такива. В допълнение може да се каже, че много области изпитват недостиг на одобените досега тестове или голямо изоставане в процеса на обработката им.

На фона на описаното използването на слюнка е далеч по-лесно. Събирането ѝ става като се изплюете в епруветка - далеч по-малко инвазивна процедура, която не изисква носенето на много средства за лична защита.

Според инструкциите на FDA тестването все пак ще се извършва в здравни заведения под контрола на квалифициран професионалист.

"Тестването на слюнка ще помогне за преодоляването на световния недостиг на тампони за вземане на проба и ще увеличи броя на тестваните пациенти, няма и да изисква здравни специалисти да бъдат поставяни в риск, докато вземат проби" - коментира Андрю Брукс, главен оперативен директор на RUCDR Infinite Biologics, биологично хранилище, подкрепяно от университета Rutgers, който е разработил теста.

Тестът за слюнка се основава на съществуващия анализ на TaqPath SARS-CoV-2, използван при съществуващото тестване на Covid-19 за идентифициране на РНК от вируса.

Брукс обяснява, че в допълнение на идентифицирането на носители на вируса, тази форма на тест би могла също да улесни повторното тестване на хора, които са се възстновили от болестта, така че да могат да излязат от изолация.

Според резултатите за валидирането, предоставени на FDA, проби от 60 пациенти с тампон и от слюнка показват едни и същи резултати относно наличието на коронавирус. Агенцията отбелява, че независимо тестване в здравния департамент на Ню Джърси на 10 проби потвърждава резултатите.

В. USA Today пък съобщава, че тестовете за слюнка могат да се използват при пациенти, считано от 15 април.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!