Областната болница в Ловеч пред фалит, масово напускат специалисти

OFFNews 07 март 2024 в 09:57 1088 1

МБАЛ Ловеч

Снимка Скрийншот

Областната болница в Ловеч

Медицинският персонал в болницата в Ловеч масово напуска. Причината са ниските заплати. По думите на недоволните лекари и сестри лечебното заведение е пред фалит, масово се закриват отделения.

Постоянно се затварят отделения. Градът ще остане без областна болница. Преди месец заплатата за медицински специалисти от 850 лв. стана 1000 лв., а за лекари от 1300 лв. на 1500 лв. Унизително е при тази инфлация. Работата е много отговорна. Повечето сме в пенсионна възраст, няма да остане никой след нас, заяви по Нова телевизия д-р Станчева от неонатологичното отделение.

По думите ѝ в лечебното заведение вече няма ортопедично, очно, рентгеново отделения, физиотерапия. Болницата не разполага със скенер.

Отиваме си и ние от неонатологичното отделение. Единствената многопрофилна болница в нашия град е пред закриване, а тук има възрастни болни хора. Унизително е заплащането. При тази инфлация кой млад човек ще дойде или ще остане при нас да работи. Проблемът се задълбочава от години, всички сме в пенсионна възраст, след нас никой не остава. Как държавата може да си позволи да се закрие областна болница? Защо ни превърнаха в търговци, управлявани от измислени бордове, които ни водят към фалит? Срамно ми е, цинично е, че за да си осигуря заплата трябва да искам да има много и тежко болни деца, които да лекувам, коментира д-р Станчева.

От 1 март специалистите от рентгеновото отделение са подали заявления за напускане, след като е станало ясно, че индексация на заплатите няма да има. По думите им в момента пациентите са насочвани към частни болници в Троян и Плевен.

"Вместо да ни индексират заплатите ги намаляват. По Колективен трудов договор един рентгенов лаборант трябва да има основна заплата 1500 лв. От 1 януари заплатата ни е "вдигната" на 1000 лв., а ние осигуряваме 24-часово покритие. Малкото печалба в болницата се разпределя между 2-3 отделения", обясни рентгенов лаборант.

Според напускащите причината за окаяното състояние на болницата е лошият мениджмънт, липсата на млади специалисти. Те поискаха Министерството на здравеопазването да се намеси и да осигури възможност на ловешката областна болница да работи, тъй като е единствената многопрофилна болница в град със застаряващо население.

Потърсен за позиция изпълнителният директор на болницата е заявил, че нищо не може да направи и че напускащите го изнудват за по-високи заплати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика