Невролози: Модерното лечение на инсултите у нас е недофинансирано

OFFNews 14 февруари 2024 в 09:38 944 0

доц. Росен Калпачки

Снимка фондация МОСТ

доц. Росен Калпачки

Модерното лечение на инсулт – тромболизата и тромбектомията са недофинансирани от НЗОК и през 2024 г., посочват в отворено писмо от Българското дружество по инсулт (БДИ).

Според БДИ най-ощетени от начина на финансиране са болниците, които са инвестирали в апаратура и персонал, така че да могат да осигурят на своите пациенти извършването и на двете процедури.

Ако една болница може да прави само интравенозна тромболиза, ще получи 100 % от цената на клиничната пътека, която е увеличена от 3700 лева на 4700 лева. Но ако в друго лечебно заведение, което извършва и ендоваскуларна тромбектомия, и се наложи на един пациент да се приложат и двете лечения, то за тромбектомията болницата ще получи само 65 % от цената на пътеката, посочват в писмото си от дружеството.

Доц. Калпачки: 97% от пациентите с инсулт у нас не получават модерно лечение

Специалистите определят като несправедлив факта, че ендоваскуларното лечение на инсулта, което доказано спасява от инвалидизация 2/3 от пациентите, е оценено на 5043,70 лева, а същата процедура, но при инфаркт, струва 6010 лева. По думите им при инсулта факторът време е от още по-голямо значение, а за да може в дадена болница да се прилагат съвременните процедури, тя трябва да разполага с високоспециализирани екипи 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.

„Това демотивира болничните мениджъри и медицинските специалисти да провеждат тромболизи и тромбектомии, а това ще изтрие и малкия напредък на страната ни в прилагането на това лечение“, категорични са от БДИ. И припомнят, че през последните години едва 2,5% от пациентите с инсулт стигат до болница, която да им приложи тромболиза, докато в Европа този процент стига 10. Още по-малко – 0,2% от българите получават необходимата им тромбектомия, а прицелните стойности за ЕС са 5 на сто.

10 центъра за модерно лечение на инсулти ще бъдат създадени у нас

От дружество по инсулт призовават БЛС и НЗОК да преосмислят тези правила за финансиране на болниците, които извършват тромболизи и тромбектомии и да ги променят в новия анекс към НРД.

Същевременно от БДИ отчитат като добра тенденция, че са облекчени диагностичните стъпки и терапевтичните алгоритми. За първи път е предвидена и допълнително финансиране, ако пациентът се окаже и с други заболявания или усложнения, които налагат по-продължителното му лечение, извън предвидения минимален болничен престой.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!